Υλικά
υλικά
250 γρ. καρότα (κατά προτίμηση βιολογικής καλλιέργειας)
170 γρ. φουντούκια σε σκόνη (διαφορετικά, αμύγδαλα σε σκόνη)
110 γρ. αλεύρι φαρίνα
150 γρ. ζάχαρη καστανή
4 αβγά
1 μικρό λεμόνι
1/2 κ.γ. κανέλα σε σκόνη
1 φακελάκι μαγιά σε σκόνη
για το γκλάσο:
250 γρ. τυρί μασκαρπόνε
120 γρ. ζάχαρη άχνη
50 γρ. αμύγδαλα φιλέ
παρασκευή
Ανάβουμε το φούρνο στους 180ο.
Πλένουμε, καθαρίζουμε και τρίβουμε τα καρότα στον τρίφτη.
Παίρνουμε λίγο ξύσμα από το λεμόνι και μετά το στύβουμε.
Χωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια των αβγών.
Σε ένα μπολ χτυπάμε με τον αβγοδάρτη (ή μίξερ χειρός) τους κρόκους με τη ζάχαρη αρκετή ώρα.
Προσθέτουμε τη φουντουκόσκονη, το αλεύρι, τη μαγιά, την κανέλα, το χυμό και το ξύσμα του λεμονιού και ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε και τα καρότα και ανακατεύουμε να γίνουν ένα ομοιόμορφο μείγμα.
Σε ένα βαθύ, καθαρό σκεύος βάζουμε τα ασπράδια και τα χτυπάμε με το μίξερ χειρός να γίνουν μαρέγκα σφιχτή.
Με προσοχή, την προσθέτουμε στο μείγμα του κέικ, λίγη-λίγη, ανακατεύοντας απαλά με κουτάλι ή σπάτουλα, μέχρι να ενσωματωθεί όλη.
Αδειάζουμε το μείγμα σε βουτυρωμένη φόρμα (ή ατομικά φορμάκια).
Ψήνουμε στο φούρνο για 30' περίπου (20' αν είναι σε φορμάκια ατομικά).
Αφήνουμε να κρυώσει τελείως πριν βάλουμε το γκλάσο.
Φτιάχνουμε το γκλάσο: χτυπάμε το μασκαρπόνε με τη ζάχαρη άχνη με το μίξερ χειρός για 3'-4'.
Το βάζουμε στο ψυγείο τουλάχιστον για 30'.
Ξεφορμάρουμε το κέικ που έχει κρυώσει και το σκεπάζουμε με το γκλάσο.
Ρίχνουμε επάνω τα αμύγδαλα φιλέ (αντί για αμύγδαλα φιλέ μπορούμε να βάλουμε καβουρδισμένα και σπασμένα αμύγδαλα.)