Υλικά
υλικά για 8 άτομα
8 αβγά (σε θερμοκρασία περιβάλλοντος)
1 1/2 φλ.τσ. ζάχαρη
4 μέτρια λεμόνια, το ξύσμα και τον χυμό
1 φλ.τσ. κρέμα γάλακτος πλήρης (προτιμήστε την ειδική για γλυκά)
1 λοβό φυσικής βανίλιας
ελάχιστο αλάτι
παρασκευή
Χωρίζουμε τα τέσσερα αβγά, βάζοντας σε χωριστό μπολ τα ασπράδια.
Χτυπάμε τους 4 κρόκους μαζί με τα 4 ολόκληρα αβγά και τα 3/4 της ζάχαρης και βάζουμε το μείγμα σε μέτρια κατσαρόλα.
Προσθέτουμε ελάχιστο αλάτι (στη μύτη του κουταλιού), τον χυμό και το ξύσμα των λεμονιών. Ανακατεύουμε το μείγμα μέχρι να γίνει λείο.
Προσθέτουμε τα σποράκια από τον λοβό της βανίλιας (που έχουμε σχίσει κατά μήκος στη μέση).
Κατόπιν, βάζουμε σε χαμηλή φωτιά και σιγοβράζουμε ανακατεύοντας συνέχεια μέχρι το μείγμα να πήξει σαν αραιή κρέμα, περίπου 10΄.
Το περνάμε από σουρωτήρι σε ένα σκεύος και βάζουμε να κρυώσει, στο ψυγείο.Όταν έχει κρυώσει, φτιάχνουμε τη μαρέγκα.
Σε ένα βαθύ μπολ βάζουμε τα ασπράδια με την υπόλοιπη ζάχαρη και χτυπάμε σε μαρέγκα σφιχτή, που να στέκεται στο πιρούνι.
Την προσθέτουμε στην κρύα κρέμα αβγών σε 5-6 δόσεις, ανακατεύοντας με κουτάλι απαλά, από κάτω προς τα πάνω, μέχρι να ενσωματωθεί.
Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος σε σαντιγί και την προσθέτουμε τμηματικά στο μείγμα, ανακατεύοντας απαλά με κουτάλι.
Βάζουμε τη μους στο ψυγείο για 3 ώρες τουλάχιστον πριν το σερβίρισμα.