Υλικά
υλικά
540 γρ. φράουλες
100 γρ. ζάχαρη άχνη
300 ml κρέμα γάλακτος πλήρης
4 φρέσκα αβγά
5 φύλλα ζελατίνας (των 2 γρ. καθένα)
25 μπισκότα σαβουαγιάρ
για το σιρόπι:
100 γρ. ζάχαρη άχνη
100 ml φράουλες πολτοποιημένες (περ. 250 γρ. φράουλες)
για το γαρνίρισμα:
150 γρ. φράουλες
30 γρ. ζάχαρη άχνη
μια φόρμα για σαρλότ (με ψηλά τοιχώματα)
παρασκευή
Πλένουμε τις φράουλες για το σιρόπι και αφαιρούμε τα κοτσανάκια.
Τις πολτοποιούμε στο μπλέντερ.
Περνάμε το μείγμα από σουρωτήρι για να συγκρατηθούν τα σποράκια.
Φέρνουμε σε βρασμό τη ζάχαρη με τον πολτό φράουλας για 2' και αφήνουμε να κρυώσει στο ψυγείο.
Φτιάχνουμε την κρέμα μπαβαρουάζ: πλένουμε και καθαρίζουμε τις φράουλες.
Κόβουμε τα 200 γρ.
σε μικρά κομματάκια.
Τις υπόλοιπες (340 γρ.) τις ζεσταίνουμε σε κατσαρολάκι με τη μισή ζάχαρη και κατόπιν τις πολτοποιούμε.
Χτυπάμε την υπόλοιπη ζάχαρη με τους κρόκους των αβγών, μέχρι να ασπρίσει το μείγμα.
Βάζουμε τη ζελατίνα σε κρύο νερό να μαλακώσει.
Ανακατεύουμε τον πολτό φράουλας με το μείγμα των αβγών χτυπώντας με το σύρμα μέχρι να γίνει ομοιογενές.
Βάζουμε αυτό το μείγμα σε κατσαρόλα και ζεσταίνουμε χωρίς να αφήσουμε να πάρει βράση (στους 84οC) όπως φτιάχνουμε μια κρεμ ανγκλέζ.
Ανακατεύουμε μερικά λεπτά μέχρι να αρχίσει να πήζει.
Αφήνουμε να μισοκρυώσει λίγα λεπτά και προσθέτουμε τη ζελατίνα.
Ανακατεύουμε επιμελώς να διαλυθεί. Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος σε σαντιγί με το μίξερ.
Την προσθέτουμε στο προηγούμενο (κρύο) μείγμα σε 3 δόσεις, ανακατεύοντας απαλά να ενωθεί.
Σύνθεση του γλυκού: καλύπτουμε το εσωτερικό της φόρμας με μεμβράνη αφήνοντας να πέφτει ένα τελείωμα έξω (για να ξεφορμάρουμε εύκολα το γλυκό).
Ρίχνουμε λίγη από την κρέμα στον πάτο.
Τοποθετούμε όρθια μπισκότα στα τοιχώματα της φόρμας, σφιχτά το ένα στο άλλο, μέχρι να καλυφθεί.
Βουτάμε μερικά μπισκότα στο σιρόπι και κάνουμε μια στρώση στον πάτο της φόρμας.
Στη συνέχεια, αδειάζουμε μέσα κρέμα, που πρέπει να φτάσει στο 1/3 της φόρμας.
Κατόπιν βάζουμε μια στρώση φράουλες κομμένες στη μέση.
Συνεχίζουμε με κρέμα και επαναλαμβάνουμε τα βήματα μέχρι να φτάσουμε στο ύψος των μπισκότων.
Αφήνουμε να κρυώσει στο ψυγείο για 4 ώρες, σκεπασμένη με μεμβράνη.
Ξεφορμάρουμε το γλυκό σε πιατέλα και πασπαλίζουμε γύρω γύρω με άχνη.
Στολίζουμε την επιφάνεια με κομμένες σε φετάκια φράουλες.