Υλικά
Για την κρούσταΥλικά
1 ¼ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 πρέζα αλάτι
1/3 φλ. φρέσκο παγωμένο βούτυρο ή μαργαρίνη (όχι soft)
4 -5 κ.σ. παγωμένο νερό
Για τη γέμιση
1 ¼ φλ. τσ. βρασμένη και στραγγισμένη κολοκύθα
250 γρ. τυρί κρέμα
¼ φλ. λευκή ζάχαρη
1 δόση βανιλίνης
1 αβγό ελαφρώς χτυπημένο
1 φλ. τσ. γάλα εβαπορέ
2 χτυπημένα αβγά
1/4 φλ. καστανή ζάχαρη
1/4 φλ. λευκή ζάχαρη
1 κ.γ. κανέλα
1 πρέζα αλάτι
½ κ.γ. τριμμένο μοσχοκάρυδο
Για την επικάλυψη
½ φλ. χοντροκοπανισμένη καρυδόψιχα ή πέκανς
2 κ.σ. φρέσκο βούτυρο μαλακωμένο ή μαργαρίνη
2 κ.σ. σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κ.σ. μαύρη ζάχαρη
Εκτέλεση
Φτιάχνουμε τη ζύμη: σ' ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι με το αλάτι.
Κόβουμε μέσα το παγωμένο βούτυρο με μαχαίρι, ραντίζουμε με το παγωμένο νερό και τρίβουμε με τα δάχτυλα να γίνει το μείγμα σαν χοντρά ψίχουλα.
Σχηματίζουμε την ζύμη σε μπάλα, την τυλίγουμε σε μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο για 1/2 ώρα τουλάχιστον.Φτιάχνουμε τη γέμιση.
Χτυπάμε το τυρί κρέμα, το 1/4 φλιτζάνι κρυσταλλική ζάχαρη, τη βανίλια και το 1 αβγό, με το μίξερ σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να ενωθούν τα υλικά και τα βάζουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά.
Σε ένα άλλο μπολ, ανακατεύουμε την κολοκύθα, το γάλα, τα 2 αβγά, το 1/4 του φλιτζανιού μαύρη ζάχαρη, το 1/4 του φλιτζανιού λευκή ζάχαρη, την κανέλα, το αλάτι, και το μοσχοκάρυδο και ανακατεύουμε.
Ενώνουμε το μείγμα της κολοκύθας προσεκτικά με το μείγμα του τυριού.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ο C.
Βγάζουμε τη ζύμη για την κρούστα από το ψυγείο και την ανοίγουμε σε χοντρό φύλλο (1/2 εκ.).
Καλύπτουμε με το φύλλο –χωρίς να το τεντώνουμε- ένα στρογγυλό ταψάκι διαμέτρου 27 εκ., ρίχνουμε μέσα τη γέμιση και την ισιώνουμε.
Γυρίζουμε προς τα μέσα, ρολάροντας το φύλλο που περισσεύει και καλύπτουμε την επιφάνεια με αλουμινόχαρτο.
Ψήνουμε για 25 λεπτά.
Βγάζουμε το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 25 λεπτά ακόμη.
Φτιάχνουμε την επικάλυψη: ανακατεύουμε όλα τα υλικά τρίβοντας με τα δάχτυλα να γίνει σαν χοντρά ψίχουλα (καρυδόψιχα, βούτυρο, αλεύρι, μαύρη ζάχαρη) και πασπαλίζουμε το μείγμα στην επιφάνεια της πίτας.
Ψήνουμε άλλα 10 -15 λεπτά, μέχρι να βγαίνει καθαρό ένα μαχαίρι αν το βυθίσουμε στο κέντρο της πίτας και να καραμελώσει ελαφρά η επιφάνεια.
Α.Τ.