Υλικά
Για το παντεσπάνιΥλικά
4 αβγά
1 φλ. ζάχαρη
1 φλ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 δόση βανιλίνη
Για το σιρόπι
½ φλ. ζάχαρη
½ φλ. νερό
1 φλούδα πορτοκαλιού
Για την κρέμα καφέ–ουΐσκι
2 κ.σ. στιγμιαίος καφές
4 κ.σ. ουΐσκι
5 2/3 φλ. άχνη ζάχαρη
2 1/3 φλ. βούτυρο φρέσκο σε θερμοκρασία δωματίου
2 δόσεις βανιλίνη
Για γαρνιτούρα
200 γρ. καραμελωμένα φουντούκια χοντροσπασμένα
100 γρ. πορτοκάλι γλασέ σε λωρίδες
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ο C.
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια στρογγυλή φόρμα διαμέτρου 23 εκ.
Τινάζουμε να φύγει το περισσό αλεύρι.
Κοσκινίζουμε σε μεγάλο μπολ το αλεύρι και το αλάτι Χτυπάμε τα αβγά, τη βανιλίνη και τη ζάχαρη με το μίξερ, μέχρι να γίνει το μείγμα αφράτο και να πήξει ελαφρά.
Το ρίχνουμε στο αλεύρι και ανακατεύουμε με σπάτουλα απαλά, από κάτω προς τα πάνω.
Μεταφέρουμε το χυλό στο ταψάκι και ψήνουμε για 30 λεπτά.
Ξεφορμάρουμε, αφήνουμε να κρυώσει τελείως, κόβουμε οριζοντίως στα δύο (ή και στα τρία, αν θέλουμε) και βάζουμε τον κάθε δίσκο σε ξεχωριστή πιατέλα.
Ετοιμάζουμε το σιρόπι: Βράζουμε όλα τα υλικά του σιροπιού για 1-2 λεπτά και αποσύρουμε από τη φωτιά.
Σιροπιάζουμε προσεκτικά, με το σιρόπι όπως είναι καυτό, κάθε δίσκο του κέικ ρίχνοντάς το με το κουταλάκι.
Αφήνουμε να κρυώσουν και να πιούν το σιρόπι.
Ετοιμάζουμε την κρέμα καφέ -ουΐσκι: Διαλύουμε τον καφέ στο ουΐσκι.
Μεταφέρουμε στο μπολ του μίξερ μαζί με όλα τα άλλα υλικά και δουλεύουμε με το μίξερ σε μέτρια ταχύτητα, γύρω στα 10 λεπτά μέχρι να έχουμε ένα μείγμα εντελώς λείο. Ετοιμάζουμε την τούρτα: Αλείφουμε το μισό παντεσπάνι με τα 2/3 της κρέμας καφέ –ουΐσκι, χρησιμοποιώντας τη βρεγμένη λάμα ενός μαχαιριού.
Σκεπάζουμε με το άλλο μισό παντεσπάνι και καλύπτουμε την επιφάνεια με την υπόλοιπη κρέμα (εργαζόμαστε αναλόγως αν έχουμε τρεις δίσκους κέικ).
Γαρνίρουμε με τα φουντούκια και τις γλασαρισμένες λωρίδες πορτοκαλιού.
Αφήνουμε στο ψυγείο 2 ώρες πριν σερβίρουμε.