Υλικά
Για το φύλλοΥλικά
500 γρ. αλεύρι
1 φλ. νερό χλιαρό
4 κ.σ. ελαιόλαδο
2 κ.σ. ξίδι
Για τη γέμιση
1 κ. κολοκύθα κόκκινη τριμμένη στη χοντρή μεριά του τρίφτη
1 κουτ. σούπας αλάτι
¾ φλ. ζάχαρη
½ φλ. σταφίδες μαύρες
1 φλ. στραγάλι αφράτο ψιλοτριμμένο
1 κ. σ. κανέλα τριμμένη
1 κ.σ. γαρύφαλλο τριμμένο
Για τη γαρνιτούρα
Ζάχαρη άχνη, τριμμένη κανέλλα
Εκτέλεση
Φτιάχνουμε τη ζύμη: κοσκινίζουμε το αλεύρι σε λεκάνη.
Ρίχνουμε το νερό, το ελαιόλαδο και το ξύδι και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια λεία ζύμη.
Θα πρέπει όταν την πατάμε με το δάχτυλο να επανέρχεται άμεσα στο αρχικό της σχήμα.
Αν καθώς ζυμώνουμε η ζύμη γίνεται πολύ σκληρή, προσθέτουμε λίγο νερό ακόμα ή αν είναι πολύ μαλακή προσθέτουμε λίγο αλεύρι.
Δίνουμε στη ζύμη το σχήμα σφαίρας, την αλείφουμε με ελάχιστο ελαιόλαδο γύρω–γύρω, τη βάζουμε σε μπολ, την τυλίγουμε με μεμβράνη ή τη σκεπάζουμε με λαδόκολλα και τη βάζουμε στο ψυγείο.
Φτιάχνουμε τη γέμιση: αλατίζουμε την κολοκύθα και την αφήνουμε στο σουρωτήρι σκεπασμένη με ένα πιάτο και με ένα βάρος επάνω, για 1 ώρα.
Αν θέλουμε άριστα αποτελέσματα, καλύτερα να κάνουμε αυτήν την προεργασία από το προηγούμενο βράδυ, διότι η κολοκύθα έχει πολύ νερό.
Άλλωστε, το στραγάλι που περιλαμβάνει (αλλού βάζουν ρύζι ή τραχανά), αυτό τον ρόλο έχει: να απορροφήσει τα υγρά.
Την στύβουμε με τα χέρια να βγάλει όσο περισσότερο νερό γίνεται.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
Αλείφουμε ένα στρογγυλό ταψί διαμέτρου 35 εκ.
με ελαιόλαδο.
Βάζουμε την κολοκύθα, τη ζάχαρη, το στραγάλι, τη σταφίδα και τα μπαχαρικά.
Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε στην άκρη.
Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και τη χωρίζουμε σε δύο κομμάτια –ένα μεγαλύτερο για το κάτω φύλλο και ένα μικρότερο για το επάνω.
Ανοίγουμε το κάτω φύλλο γύρω στους 4 πόντους μεγαλύτερο από την περίμετρο του ταψιού και το απλώνουμε μέσα στο ταψί αφήνοντας όσο περισσεύει να κρέμεται απ΄ έξω.
Ρίχνουμε μέσα τη γέμιση και την απλώνουμε ισόπαχα με το πίσω μέρος ενός βρεγμένου κουταλιού.
Ανοίγουμε την υπόλοιπη ζύμη σε μικρότερο φύλλο και σκεπάζουμε τη γέμιση.
Γυρίζουμε και τα δύο φύλλα μαζί προς τα μέσα φτιάχνοντας ένα χοντρό κορδόνι, έτσι ώστε να κλειστεί πολύ καλά η γέμιση ανάμεσα στα δύο φύλλα.
Αλείφουμε ελαφρά την επιφάνεια της πίτας με ελαιόλαδο, την χαράζουμε σε τετράγωνα ή ρόμβους και την ψήνουμε για 45 λεπτά.
Χαμηλώνουμε τον φούρνο στους 160°C και την ψήνουμε άλλα 30 λεπτά.
Ξεφουρνίζουμε, αφήνουμε την πίτα να κρυώσει και την πασπαλίζουμε με την άχνη ζάχαρη και την κανέλα.Σημ.
πρόκειται για συνταγή της αρβανίτικης κουζίνας.
Α.Τ.