Υλικά
600 γρ. αλεύρι "δυνατό" από το φούρνο ή από είδη αρτοποιίας ή αλεύρι σκληρό με την ένδειξη για τσουρέκι Υλικά
1 γερή πρέζα αλάτι
40 γρ. νωπή μαγιά
180 γρ. ζάχαρη
160 γρ. φρέσκο βούτυρο αγελαδινό
240 ml γάλα
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
1 δόση βανίλια
3 αβγά
1/3 φλ. νερό
1 κ.γ. κοφτό τριμμένη μαστίχα
400 γρ. ημίγλυκια κουβερτούρα
Εκτέλεση
Βάζουμε το γάλα στη φωτιά μέχρι να γίνει χλιαρό.
Μεταφέρουμε το μισό γάλα σε μπολ και διαλύουμε μέσα τη μαγιά.
Προσθέτουμε 1/3 φλ.
αλεύρι και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει χυλός.
Σκεπάζουμε με πετσέτα και αφήνουμε σε ζεστό μέρος γύρω στα 20 λεπτά να φουσκώσει και να εμφανισθούν φουσκαλίτσες στην επιφάνεια.
Όσο περιμένουμε να φουσκώσει η μαγιά, τρίβουμε τη μαστίχα με τη ζάχαρη στη μουλινέτα ή κοπανίζουμε και τα δυο υλικά μαζί σε γουδί.
Λιώνουμε το βούτυρο σε κατσαρολάκι, προσθέτουμε το υπόλοιπο γάλα, την τριμμένη μαστίχα με τη ζάχαρη και το ξύσμα πορτοκαλιού και ανακατεύουμε καλά.
Αποσύρουμε από τη φωτιά, χτυπάμε τα 2 αβγά, τα ρίχνουμε στο χλιαρό μείγμα και ανακατεύουμε με τον αβγοδάρτη.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το αλάτι και το βάζουμε στον κάδο του μίξερ.
Ρίχνουμε στο αλεύρι τη φουσκωμένη μαγιά και το μείγμα με τα αβγά και το βούτυρο.
Δουλεύουμε με το εξάρτημα του γάντζου για 10 λεπτά ή μέχρι να συγκεντρωθεί όλη η ζύμη επάνω στον γάντζο.
Μεταφέρουμε τη ζύμη σε λεκάνη, σκεπάζουμε χαλαρά με πετσέτα και την αφήνουμε να φουσκώσει μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο (τουλάχιστον 1 ώρα και μέχρι 4 -5 ώρες).
Πατάμε τη ζύμη με την παλάμη μας να ξεφουσκώσει.
Χωρίζουμε την ζύμη σε 4 κομμάτια και ανοίγουμε το καθένα σε οβάλ σχήμα με τον πλάστη.
Μοιράζουμε την κουβερτούρα επάνω, αφήνοντας ένα μικρό περιθώριο τριγύρω.
Ρολάρουμε το κάθε κομμάτι (σαν μακρόστενο μπουρέκι) και τοποθετούμε σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.
Τα σκεπάζουμε και τα αφήνουμε να φουσκώσουν σε προθερμασμένο φούρνο 25ο C, για 25 –35 λεπτά.
Χτυπάμε το τελευταίο αβγό με το νερό, τα αλείφουμε και τα ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 150ο C.
Ξεφουρνίζουμε, το ξεκολλάμε από τη λαδόκολλα και το βάζουμε επάνω σε σχάρα να κρυώσει τελείως.
Αν θέλουμε να τα συντηρήσουμε φρέσκα εκτός ψυγείου για μια εβδομάδα τα τυλίγουμε με μεμβράνη.
Μετά, τα βάζουμε στο ψυγείο, όπου διατηρούνται πολύ καλά για 7 –10 μέρες και στην κατάψυξη 1 μήνα.
A.T.