Υλικά
500 γρ. μπαγιάτικο τσουρέκι Υλικά
1/3 φλ. ζάχαρη
2 φλ. φρέσκο γάλα με πλήρη λιπαρά
φλούδα (το κίτρινο μέρος) από δύο λεμόνια
4 αβγά
1 δόση βανιλίνη
½ κ.γ. κανέλα τριμμένη ή μοσχοκάρυδο τριμμένο
2 κ.σ. ξύσμα λεμονιού
2 κ.σ. λευκά αμύγδαλα σε φιλέτα καβουρδισμένα
βούτυρο, τριμμένη φρυγανιά
Για γαρνιτούρα: σαντιγί ή σιρόπι βύσσινο ή σιρόπι σοκολάτα ή σιρόπι καραμέλα
Εκτέλεση
Σιγοβράζουμε το γάλα μαζί με τη ζάχαρη και τη φλούδα του λεμονιού, ανακατεύοντας με αβγοδάρτη μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να χλιάνει και να πάρει τα αρώματα του λεμονιού.
Αφαιρούμε τη λεμονόφλουδα και ρίχνουμε μέσα σιγά –σιγά τα αβγά χτυπημένα, μαζί με τη βανιλίνη και την κανέλα ή το μοσχοκάρυδο.
Κόβουμε το τσουρέκι σε κομμάτια, τα βάζουμε σε μεγάλο μπολ και ρίχνουμε επάνω το μείγμα γάλα –ζάχαρη –αβγά.
Ανακατεύουμε και αφήνουμε να μουλιάσει για 3 –4 ώρες.
Βουτυρώνουμε καλά μια πυρίμαχη φόρμα και την πασπαλίζουμε με τριμμένη φρυγανιά.
Την τινάζουμε να φύγει η περισσευούμενη φρυγανιά.
Όταν το μείγμα του τσουρεκιού έχει γίνει σαν πυκνός χυλός, ανακατεύουμε μέσα τα αμύγδαλα και το ξύσμα λεμονιού και το ρίχνουμε στη φόρμα.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C και βάζουμε τη φόρμα σε ταψί με νερό να φθάνει μέχρι τη μέση της.
Ψήνουμε για 1 ½ -2 ώρες μέχρι να στερεοποιηθεί το γλυκό.
Ξεφορμάρουμε και σερβίρουμε την πουτίγκα κομμένη σε φέτες.
Συνοδεύουμε με κρέμα σαντιγί, ή σιρόπι βύσσινο ή σιρόπι σοκολάτας.
Α.Τ.