Υλικά
15 κ.σ. ασπρισμένα αμύγδαλα χοντροκοπανισμένα Υλικά
15 κ.σ. φρυγανιά
15 αβγά
15 κ.σ. ζάχαρη
2 ½ κ.γ μπέικινγκ πάουντερ
2 κ.σ. μπράντι
4 δόσεις βανιλίνη
1 κ.γ. μοσχοκάρυδο τριμμένο
Για το σιρόπι
2 φλ. νερό
3 φλ. ζάχαρη
1 κ.σ. χυμός λεμονιού
Φλούδα 1 λεμονιού
1 ξυλάκι κανέλα
4-5 γαρύφαλλα (μοσχοκάρφια)
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στος 180ο C.
Φτιάχνουμε το σιρόπι: βάζουμε όλα τα υλικά σε κατσαρολάκι και βράζουμε για 5 λεπτά και αφήνουμε στην άκρη.
Φτιάχνουμε το γλυκό: βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα στρογγυλό ταψί διαμέτρου 34 εκ.
και ύψους 5 εκ..
Τινάζουμε να φύγει το περισσό αλεύρι.
Ανακατεύουμε τα αμύγδαλα με τη φρυγανιά, την μπέικινγκ πάουντερ και το μοσχοκάρυδο.
Χωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια.
Δουλεύουμε με το μίξερ χειρός σε μεγάλο μπολ τους κρόκους με τη ζάχαρη και τη βανιλίνη μέχρι να αφρατέψουν –σχεδόν να γίνουν διπλά σε όγκο.
Προσθέτουμε λίγο –λίγο το μείγμα αμύγδαλα- φρυγανιά και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα.
Προσθέτουμε το μπράντι και ανακατεύουμε. Χτυπάμε τα ασπράδια και μια πρέζα αλάτι με το μίξερ χειρός σε σφιχτή μαρέγκα.
Ρίχνουμε τη μαρέγκα στο μείγμα και την ενσωματώνουμε ανακατεύοντας πολύ απαλά, ανασηκώνοντάς την από κάτω προς τα πάνω με μια ξύλινη κουτάλα.
Ψήνουμε περίπου 45 -50 λεπτά –δοκιμάζουμε αν είναι έτοιμο βυθίζοντας τη λάμα ενός κοφτερού μαχαιριού στο κέντρο, που πρέπει να βγει στεγνή. Ξεφουρνίζουμε και σιροπιάζουμε το γλυκό όπως είναι καυτό, ρίχνοντας σιγά –σιγά το σιρόπι.
Περιμένουμε να κρυώσει και σερβίρουμε σε τετράγωνα κομμάτια.
Αν θέλουμε, πασπαλίζουμε με λίγα τριμμένα αμύγδαλα.
Α.Τ.