Υλικά
Για τη ζύμη Υλικά
500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
¾ φλ. βούτυρο λιωμένο
1 ¾ φλ. γιαούρτι στραγγιστό
1 ½ κ.γ. αλάτι
1 κρόκος αβγού
2 κ.γ. νερό
Για τη γέμιση
4 μέτρια μήλα
2 κ.σ. μπράντι
2 κ.σ. χυμός πορτοκαλιού
½ φλ. ζάχαρη
1 κ.σ. ξύσμα πορτοκαλιού
Εκτέλεση
Ετοιμάζουμε τη ζύμη: κοσκινίζουμε σε λεκάνη το αλεύρι και το αλάτι.
Προσθέτουμε το βούτυρο και τρίβουμε με τα δάχτυλα να γίνει το μείγμα σαν ψίχουλα.
Προσθέτουμε το γιαούρτι και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια μαλακή ζύμη (αν την πιέσουμε με το δάχτυλο πρέπει να επιστρέφει η ζύμη στο αρχικό της επίπεδο).
Δίνουμε στη ζύμη το σχήμα μπάλας, την τυλίγουμε με μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο.
Ετοιμάζουμε τη γέμιση: καθαρίζουμε τα μήλα, αφαιρούμε τον σκληρό πυρήνα και τα κόβουμε σε κυβάκια 1 εκ..
Τα βάζουμε σε αντικολλητικό τηγάνι με τη ζάχαρη και τον χυμό πορτοκαλιού.
Αφήνουμε να μαγειρευτούν σε δυνατή φωτιά για 7 λεπτά, από τη στιγμή που θα πάρουν βράση.
Προσθέτουμε το ξύσμα πορτοκαλιού και το μπράντι, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.
Ετοιμάζουμε τα πιτάκια: βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και τη χωρίζουμε σε 3-4 κομμάτια.
Ανοίγουμε το κάθε κομμάτι σε φύλλο επάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια.
Κόβουμε το φύλλο σε στρογγυλά κομμάτια με ένα ποτήρι ή το κόβουμε σε τετράγωνα κομμάτια.
Βάζουμε λίγη γέμιση στη μια πλευρά, αλείφουμε γύρω-γύρω με νερό, διπλώνουμε την άλλη πλευρά από πάνω φτιάχνοντας μισοφέγγαρα ή τρίγωνα και πατάμε με ένα πιρούνι να κλείσουν.
Μεταφέρουμε τα μηλοπιτάκια σε λαμαρίνα καλυμμένη με λαδόκολλα και τα αλείφουμε με το αβγό χτυπημένο με το νερό, χρησιμοποιώντας ένα πινέλο.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 30 λεπτά.
Βγαίνουν περίπου 40 μικρά πιτάκια ή 25 μεγαλύτερα.
A.T.