
Υλικά
Για τη ζύμηΥλικά (για 7-8 μηλόπιτες)
500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
250 γρ. βούτυρο
100 γρ. ζάχαρη
1 ½ κ.γ. μπέικινγκ πάουντερ
100 ml κονιάκ ή μπράντι
Για τη γέμιση
8 κόκκινα μήλα καθαρισμένα και τριμμένα
300 γρ. ζάχαρη
1 κ.γ. κανέλα Κεϋλάνης
Εκτέλεση
Ετοιμάζουμε τη ζύμη: τοποθετούμε τα υλικά στον κάδο του mixer εκτός από το κονιάκ.
Χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Ρίχνουμε λίγο-λίγο και το κονιάκ ή το μπράντι και χτυπάμε μέχρι να ενσωματωθεί πλήρως στο μείγμα.
Τυλίγουμε τη ζύμη σε μεμβράνη και τοποθετούμε στην κατάψυξη για τουλάχιστον 1 ώρα.
Ετοιμάζουμε τη γέμιση ανακατεύοντας σε μπολ όλα τα υλικά καλά.Βγάζουμε τη ζύμη από την κατάψυξη και την τρίβουμε στον χοντρό τρίφτη.
Μοιράζουμε τη μισή ζύμη σε τσέρκια διαμέτρου 6cm.
Ρίχνουμε ισόποσα τη γέμιση μήλων σε κάθε τσέρκι και καλύπτουμε με την υπόλοιπη τριμμένη ζύμη.
Ψήνουμε τις μηλόπιτες σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για περίπου 35-40 λεπτά.
Σερβίρουμε τη μηλόπιτα ζεστή, πασπαλισμένη με άχνη ζάχαρη και προαιρετικά με 1 μπάλα παγωτό καϊμάκι και σάλτσα καραμέλας.
*Η συνταγή είναι από το εστιατόριο "Αγιολί" στη Θεσσαλονίκη.