Υλικά
Για τη ζύμη:Υλικά
170 γρ. αλεύρι γιά όλες τις χρήσεις
70 γρ. βούτυρο
20 γρ. άχνη ζάχαρη
1 πρέζα αλάτι
1 αβγό
Για τη γέμιση:
1 ½ κ. αχλάδια
130 γρ. ζάχαρη
80 γρ. καλό φρέσκο βούτυρο
Εκτέλεση
Ετοιμάζουμε τη ζύμη: αφήνουμε όλα τα υλικά καθώς και το σκεύος που θα ετοιμάσουμε τη ζύμη στο ψυγείο για 1 ώρα τουλάχιστον.
Βάζουμε το αλεύρι και το βούτυρο κομμένο σε κομματάκια σε λεκανίτσα και προσθέτουμε την άχνη ζάχαρη, το αβγό και το αλάτι.
Τρίβουμε με τα δάχτυλα το μείγμα μέχρι να γίνει σαν χοντρά ψίχουλα.
Ραντίζουμε με λίγο παγωμένο νερό και δουλεύουμε μέχρι να ενωθούν κάπως τα υλικά.
Δίνουμε στη ζύμη το σχήμα μπάλας.
Τυλίγουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο.
Χρειαζόμαστε μιά αντικολλητική στρογγυλή φόρμα-ταρτιέρα διαμ.24 εκ.
με ύψος 5-6 εκ., που να αντέχει να μπει γιά λίγο στο μάτι της κουζίνας.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC.
Ρίχνουμε στη φόρμα τα 130 γρ.
ζάχαρη και τη βάζουμε στο μάτι της κουζίνας, σε μέτρια θερμοκρασία.
Αφήνουμε τη ζάχαρη να λιώσει και να πάρει ένα σκούρο ξανθό χρώμα, κουνώντας κυκλικά τη φόρμα για να πάει παντού. Προσθέτουμε τα 80 γρ.
βούτυρο σε κομματάκια και μόλις λιώσει αποσύρουμε τη φόρμα από τη φωτιά.
Καθαρίζουμε τα αχλάδια, αφαιρούμε τους σπόρους και τα κοτσάνια και τα κόβουμε καθέτως στα δύο.
Τα τοποθετούμε κυκλικά στον πάτο της φόρμας.
Βάζουμε τη ζύμη ανάμεσα σε δύο φύλλα λαδόκολλας και την ανοίγουμε σε φύλλο ελαφρώς μεγαλύτερο από τη φόρμα.
Σκεπάζουμε τα αχλάδια με το φύλλο της ζύμης και τη γυρίζουμε προς το εσωτερικό της φόρμας.
Τρυπάμε με το πιρούνι την επιφάνεια της ζύμης και ψήνουμε την τάρτα γιά 45 λεπτά περίπου.
Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε να κρυώσει για 15 λεπτά.
Αναποδογυρίζουμε απότομα τη φόρμα σε πιατέλα σερβιρίσματος.
Τη σερβίρουμε ζεστή και αν θέλουμε σερβίρουμε ξεχωριστά κρέμα ή παγωτό βανίλια.A.T.Updated: 24/11/21Ημ/νια α' δημοσίευσης: 12/09/19