Υλικά
6 μπανάνες άγουρες (πρασινωπές) Υλικά για 4 άτομα
1 1/2 φλ.τσ. καστανή ζάχαρη
8 κ.σ. βούτυρο
3/4 φλ.τσ. σκούρο ρούμι
1 ξύλο κανέλας ελάχιστο μοσχοκάρυδο
1/2 κ.γ. αλάτι
Πεκάν ή καρύδια σπασμένα για γαρνίρισμα, προαιρετικά σαντιγί
Παγωτό βανίλια για συνοδεία
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε τις μπανάνες και τις κόβουμε στη μέση κατά μήκος και κατόπιν κάθε μισό στη μέση οριζόντια.
Ζεσταίνουμε σε αντικολλητικό τηγάνι το βούτυρο με τη ζάχαρη, τα μπαχαρικά και το αλάτι και ανακατεύουμε συνέχεια σε χαμηλή φωτιά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
Προσθέτουμε τις μπανάνες και αφήνουμε να καραμελώσουν περίπου 10’, ανακατεύοντας απαλά.
Τότε ρίχνουμε το ρούμι και το ανάβουμε αμέσως με μακρύ σπίρτο (φλαμπάρουμε), ανακινούμε το σκεύος και ψήνουμε μέχρι να σβήσει η φλόγα.
Σερβίρουμε αμέσως, μοιράζοντας τις μπανάνες με τη σάλτσα τους στα πιάτα σκέτες με ξηρούς καρπούς ή και σαντιγί.
Διαφορετικά, σε μπολ επάνω σε παγωτό βανίλια.
Μπορούμε να τις σερβίρουμε και μέσα σε ζεστές κρέπες.