Υλικά
350 γρ. ζάχαρη
440 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
ξύσμα από 2 πορτοκάλια
1 κομμάτι φρέσκο τζίντζερ στο μέγεθος 3 μεγάλων καρυδιών, τριμμένο στον ψιλό τρίφτη
1 κ.σ. κανέλα
1 κ.γλ. τριμμένο μοσχοκάρυδο
1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
180 γρ. σπορέλαιο
1 φλιτζ. νερό βρύσης
1 φλιτζ. χυμό από φρέσκο πορτοκάλι
1 φλιτζ. κράνμπερι
100 γρ. φουντούκια χοντροσπασμένα
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C και λαδώνουμε με πινέλο ένα ταψάκι 25x35 εκ.
Σε μεγάλο μπολ ανακατεύουμε όλα τα στερεά υλικά, εκτός από τα φουντούκια και τα κράνμπερι, το ξύσμα και το τζίντζερ. Σε άλλο μπολ ανακατεύουμε τον χυμό, το τζίντζερ και το ξύσμα πορτοκαλιού με το σπορέλαιο και το νερό.
Ρίχνουμε τα στερεά υλικά στο μπολ με τα υγρά και ενοποιούμε με τον αβγοδάρτη. Στο τέλος ρίχνουμε τα φουντούκια και τα κράνμπερι, ανακατεύουμε με σπάτουλα και μεταφέρουμε το μείγμα στο ταψάκι.
Ψήνουμε για 40' περίπου ή μέχρι να βγει καθαρό το μαχαίρι που θα βυθίσουμε στο κέικ.
Tip
Στα μπαχαρικά μπορείτε να αυτοσχεδιάσετε. Για ποικιλία μπορείτε άλλοτε να βάζετε κανέλα, άλλοτε γαρίφαλο, αστεροειδή γλυκάνισο, κάρδαμο, τριμμένο μπαχάρι, ακόμα και λίγο κύμινο ή ένα ινδικό μείγμα biryani.