Υλικά
250 γρ. ξινόγαλο
3 αβγά
150 γρ. ζάχαρη
150 γρ. πετιμέζι
150 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
1 κ.γλ. τζίντζερ σκόνη
1 κ.γλ. κάρδαμο τριμμένο
2 κ.γλ. μαγειρική σόδα
400-450 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Για το σιρόπι
χυμό από 3 ρόδια
200 γρ. ζάχαρη
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C.
Βάζουμε σε ένα μπολ το ξινόγαλο, το βούτυρο, τη ζάχαρη, το πετιμέζι και τα αβγά και ανακατεύουμε με τον αβγοδάρτη μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Προσθέτουμε το αλεύρι κοσκινισμένο, τα μπαχαρικά και τη σόδα και ανακατεύουμε μέχρι να πάρουμε ένα ομοιόμορφο μείγμα.
Το αδειάζουμε σε στρογγυλή φόρμα με διάμετρο 24 εκ., στρωμένη με λαδόκολλα. Ψήνουμε για 1 ώρα περίπου, μέχρι να βγαίνει στεγνό το μαχαίρι.
Για το σιρόπι, περνάμε από το μούλτι τα ρόδια, σουρώνουμε με το στραγγιστήρι του τσαγιού και βράζουμε τον χυμό του ροδιού με τη ζάχαρη για 5'.
Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει και μόλις βγάλουμε το κέικ από τον φούρνο το τρυπάμε με μαχαίρι και το περιχύνουμε με το σιρόπι.
Tip
Στο σερβίρισμα ταιριάζει πολύ με γιαούρτι με μέλι. Μια κουταλιά στην κάθε μερίδα.