Υλικά
100 γρ. δημητριακά ολικής άλεσης
100 γρ. κορν φλέικς
1 κόκκινο μήλο τριμμένο
100 γρ. ταχίνι
150 γρ. μέλι
50 γρ. βούτυρο αγελάδος λιωμένο
½ φλιτζ. τσάι του βουνού αφέψημα ζεστό
75 γρ. φουντούκια χοντροσπασμένα
100 γρ. σταφίδες ξανθές
1 κ.γλ. κανέλα σκόνη
½ κ.γλ. γαρίφαλο τριμμένο
1 κ.γλ. μοσχοκάρυδο ή τζίντζερ σε σκόνη
λίγο βούτυρο για το ταψάκι
Εκτέλεση
Σπάμε τα δημητριακά και τα κορν φλέικς με το χέρι μας σε μικρά κομμάτια.
Σε ένα μεγάλο γυάλινο μπολ ανακατεύουμε το ζεστό τσάι με το βούτυρο, το μέλι, το ταχίνι, την κανέλα, το γαρίφαλο και το μοσχοκάρυδο ή το τζίντζερ. Σταδιακά και ανακατεύοντας, προσθέτουμε τα δημητριακά, τα κορν φλέικς και τα φουντούκια.
Προσθέτουμε και το μήλο και ανακατεύουμε. Ψιλοκόβουμε τις σταφίδες (για να μη φουσκώσουν και μας σπάσουν τις μπάρες) και τις προσθέτουμε στα υπόλοιπα υλικά.
Βουτυρώνουμε ένα μέτριο ταψάκι και απλώνουμε το μίγμα. Το ισιώνουμε με το χέρι μας.
Αν το θέλουμε μαλακό, το βάζουμε για ½ ώρα στο ψυγείο και έπειτα το κόβουμε σε μπάρες. Αν θέλουμε τις μπάρες τραγανές σαν μπισκότο, τις ψήνουμε για 20' σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C και τις κόβουμε μόλις βγουν από τον φούρνο.
Tip
Αντί για φουντούκια, βάζουμε όποιον ξηρό καρπό μας αρέσει. Το ίδιο και με τις σταφίδες: τις αντικαθιστούμε με κράνμπερις, μαύρες σταφίδες, μπέρις ή αποξηραμένα βύσσινα.