Υλικά
750 γρ. μαλακό αλεύρι
3 αυγά
250 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
250 γρ. ζάχαρη άχνη
200 ml γάλα
ξύσμα από 1 λεμόνι
1 βανίλια σκόνη
2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 αυγό για να αλείψετε τα κουλουράκια
Εκτέλεση
Χτυπήστε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσει το μίγμα και έπειτα ρίξτε ένα ένα τα αυγά, το γάλα, το ξύσμα του λεμονιού, το μπέικιν πάουντερ και τη βανίλια.
Προσθέστε το αλεύρι σταδιακά, συνεχίζοντας να ζυμώνετε το μείγμα, και μετά σκεπάστε τη ζύμη με μεμβράνη τροφίμων και αφήστε τη στο ψυγείο για μισή περίπου ώρα.
Αλευρώστε τα χέρια σας και πλάστε τα κουλουράκια.
Βάλτε αντικολλητικό χαρτί στο ταψί και τοποθετήστε εκεί τα κουλουράκια με τη σειρά. Χτυπήστε 1 αυγό με 2-3 κουταλιές νερό και αλείψτε τα κουλουράκια.
Ψήστε τα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 25 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
Αφήστε τα να κρυώσουν και διατηρήστε τα κλεισμένα αεροστεγώς σε κουτί.
Tip
Αφήνουμε τη ζύμη στο ψυγείο για να ξεκουραστεί και να αποκτήσει συνοχή, ώστε να μπορέσουμε να πλάσουμε τα κουλουράκια με ευκολία, χωρίς να διαλύονται στα χέρια μας.