Υλικά
250 γρ. ψιλοκομμένα αποξηραμένα δαμάσκηνα
250 γρ. βούτυρο
6 αυγά
250 γρ. ζάχαρη
400 γρ. αλεύρι για κάθε χρήση
250 γρ. ψιλό σιμιγδάλι
250 ml γάλα
ξύσμα από 2 πορτοκάλια
100 ml χυμό πορτοκαλιού
2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
150 γρ. τριμμένη καρυδόψιχα
200 γρ. χαλβά με γεύση βανίλια, ψιλοκομμένο
1 κουτ. γλυκού κανέλα
Για το σιρόπι
350 γρ. ζάχαρη
500 ml νερό
Εκτέλεση
Χτυπήστε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι το μείγμα να ασπρίσει. Χωρίστε τους κρόκους από τα ασπράδια, ελαττώστε την ταχύτητα του μίξερ και ρίξτε τους κρόκους στο μείγμα.
Ανακατέψτε ξεχωριστά σε ένα μπολ το αλεύρι με το σιμιγδάλι, την κανέλα και το μπέικιν πάουντερ και ρίξτε τα σταδιακά στο χτυπημένο βούτυρο, εναλλάξ με το γάλα. Στη συνέχεια προσθέστε τον χυμό και το ξύσμα των πορτοκαλιών, την καρυδόψιχα, τα δαμάσκηνα και τον χαλβά.
Χτυπήστε τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα και ανακατέψτε τα με το υπόλοιπο μείγμα.
Καλύψτε με αντικολλητικό χαρτί το εσωτερικό μιας φόρμας για κέικ με διάμετρο 24 εκ., αδειάστε εκεί το μίγμα και ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 50 λεπτά. Όσο ψήνεται το κέικ, ετοιμάστε το σιρόπι βράζοντας για 7-8 λεπτά το νερό με τη ζάχαρη.
Μόλις βγάλετε το κέικ από τον φούρνο, περιχύστε το με το χλιαρό σιρόπι. Αφήστε το για λίγη ώρα μέχρι να κρυώσει, ξεφορμάρετέ το και κόψτε το σε φέτες.
Tip
Αρωματίστε το σιρόπι με έναν δυνατό εσπρέσο ή 1 κουταλιά στιγμιαίο καφέ.