Υλικά
Για 60 κουλουράκια
1½ κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
5 αυγά
500 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
500 γρ. ζάχαρη άχνη
380 ml γάλα
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
2 βανίλιες σκόνη
2 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
1 αυγό για να αλείψετε τα κουλουράκια
Εκτέλεση
Χτυπήστε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσει το μίγμα και ρίξτε μετά τα αυγά, το γάλα, το ξύσμα πορτοκαλιού, το μπέικιν πάουντερ και τη βανίλια.
Ρίξτε το αλεύρι σταδιακά, σε μικρές ποσότητες, και ζυμώστε με απαλές κινήσεις. Σκεπάστε με μεμβράνη τροφίμων και αφήστε στο ψυγείο για μισή περίπου ώρα.
Αλευρώστε τα χέρια σας και πλάστε τα κουλουράκια. Βάλτε τα με τη σειρά στο ταψί, επάνω σε αντικολλητικό χαρτί.
Χτυπήστε το αυγό με 2-3 κουταλιές νερό και αλείψτε με αυτό τα κουλουράκια.
Ψήστε τα σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για περίπου 20', μέχρι να ροδίσουν.
Τip
Διατηρήστε τα κλεισμένα αεροστεγώς σε κουτί, για να μη σκληρύνουν.