Υλικά
Υλικά για 35 περίπου κομμάτια
1½ φλιτζ. ελαιόλαδο
1 φλιτζ. ζάχαρη
2 φλιτζ. μούστο
1½ φλιτζ. χυμό πορτοκαλιού
1 κ.γλ. σόδα μαγειρική
1½ κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
½ κ.γλ. γαρίφαλο σκόνη
½ κ.γλ. κανέλα
½ κ.γλ. μαστίχα σε σκόνη
6-7 φλιτζ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Εκτέλεση
Σε βαθύ μπολ ρίχνουμε το ελαιόλαδο, τη ζάχαρη και τον μούστο και ανακατεύουμε πολύ καλά (καλύτερα με το χέρι).
Διαλύουμε τη σόδα στον χυμό του πορτοκαλιού και γρήγορα, γιατί φουσκώνει, την προσθέτουμε στο μπολ. Ρίχνουμε την κανέλα, το γαρίφαλο και τη μαστίχα και, με το χέρι πάντα, ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα μας, για 2' περίπου.
Προσθέτουμε το αλεύρι και το μπέικιν και ζυμώνουμε μέχρι να πάρουμε μια μαλακιά απαλή ζύμη. Ρίχνουμε το αλεύρι σταδιακά, για καλύτερο αποτέλεσμα.
Αφήνουμε τη ζύμη σκεπασμένη για 10' να "ξεκουραστεί".
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
Στρώνουμε με χαρτί ψησίματος το ρηχό ταψί του φούρνου και το λαδώνουμε ελαφρά.
Πλάθουμε τη ζύμη σε κορδόνια και κατόπιν σε μεγάλα κουλουράκια, μακρόστενα ή στρογγυλά. Τα ψήνουμε στον φούρνο για 45'-50'.
Tip
Μην παραψήσετε τα μουστοκούλουρα. Στα 45', αν τα πιέσετε, δείχνουν μαλακά. Μόλις κρυώσουν όμως, θα στερεοποιηθούν. Πριν τα φουρνίσετε, βρέξτε τα ελαφρά και πασπαλίστε τα, αν θέλετε, με μπόλικο σουσάμι.