Υλικά
1 ποτήρι ελαιόλαδο με πολύ απαλή γεύση (ή σπορέλαιο)
½ ποτήρι ζάχαρη
2 ποτήρια ζουμί από κανέλα βρασμένη (4 ξυλαράκια κανέλας)
2 κ.γλ. κανέλα σκόνη
4 κ.σ. κονιάκ
1 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
1 κοφτό κ.γλ. αμμωνία
περίπου 600 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (ή όσο πάρει)
Εκτέλεση
Σε ένα μπρίκι βάζουμε 2½ ποτήρια νερό μαζί με τα ξυλάκια κανέλας και τα βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 15'. Στραγγίζουμε και πετάμε τα κανελόξυλα.
Αφήνουμε το κανελόνερο να χλιάνει.
Σε μια λεκάνη ανακατεύουμε με το χέρι μας το λάδι με τη ζάχαρη. Προσθέτουμε το κανελόνερο, την κανέλα σκόνη, το κονιάκ, το αλεύρι με το μπέικιν και την αμμωνία.
Ζυμώνουμε μέχρι να πάρουμε μια μαλακιά ζύμη, που να πλάθεται χωρίς να κολλάει στα δάχτυλά μας (καλύτερα να προσθέτουμε λίγο λίγο το αλεύρι). Σκεπάζουμε με πετσέτα και αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 1 ώρα.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
Στρώνουμε με χαρτί ψησίματος το ρηχό ταψί του φούρνου. Πλάθουμε τα κουλουράκια στο σχήμα που θέλουμε και τα αραδιάζουμε με κενά στο ταψί, γιατί θα φουσκώσουν και δεν θέλουμε να κολλήσουν. Ψήνουμε για 20'.
Tip
Τη στιγμή που βγαίνουν από τον φούρνο δεν είναι ακριβώς στερεά, αλλά θα σφίξουν όταν κρυώσουν, γι'αυτό μην ξεγελαστείτε και τα παραψήσετε.