Υλικά
5 αβγά
350 γρ. ζάχαρη
1 κ.γλ. μαχλέπι σε σκόνη
½ κ.γλ. μαστίχα σε σκόνη
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
170 γρ. βούτυρο αγελάδος λιωμένο
200 ml γάλα
1.050 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 κρόκο αβγού για την κρούστα
Εκτέλεση
Αν δεν έχουμε μαχλέπι και μαστίχα σε σκόνη, τα κοπανάμε στο γουδί μαζί με λίγη από τη ζάχαρη μέχρι να γίνουν σκόνη.
Με το μίξερ χειρός χτυπάμε τα αβγά με τη ζάχαρη για 10' περίπου. Όσο περισσότερο τα χτυπήσουμε (μέχρι να γίνουν αφρός) τόσο δεν θα μυρίζουν αβγουλίλα.
Προσθέτουμε τη μαστίχα, το μαχλέπι, το ξύσμα και το βούτυρο και χτυπάμε μέχρι να ενσωματωθούν.
Σταματάμε το μίξερ και προσθέτουμε λίγο λίγο το αλεύρι εναλλάξ με το γάλα, ζυμώνοντας με το χέρι, μέχρι να πάρουμε μια μαλακή ζύμη. Αν κολλάει λίγο στα δάχτυλά σας, μην προσθέσετε επιπλέον αλεύρι! Αφήστε να ξεκουραστεί για 15' και θα σφίξει.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C και στρώνουμε με χαρτί ψησίματος δύο ρηχά ταψιά του φούρνου.
Πλάθουμε κουλουράκια στο σχήμα που μας αρέσει και τα αραδιάζουμε με λίγη απόσταση στο ταψί, γιατί θα φουσκώσουν. Χτυπάμε τον κρόκο του αβγού μαζί με 1 κ.σ. νερό και αλείφουμε με πινέλο τα κουλουράκια.
Ψήνουμε για 20' ακριβώς.
Tip
Ο χρόνος ψησίματος ισχύει για τα χοντρουλά παραδοσιακά σχήματα, την κουλουρίτσα ή την κοτσίδα. Αν τα κάνετε πιο μικρά, ψήστε τα λιγότερο.