Follow us

Κουλουράκια με Μαστίχα και Μαχλέπι

Μυρίζουν τσουρέκι αλλά δεν είναι. Τραγανά και αφράτα, ταιριάζουν με το γάλα ή τον καφέ.

ΚΟΥΛΟΥΡΑΚΙΑ ΜΕ ΜΑΣΤΙΧΑ ΚΑΙ ΜΑΧΛΕΠΙ

Υλικά

5 αβγά

350 γρ. ζάχαρη

1 κ.γλ. μαχλέπι σε σκόνη

½ κ.γλ. μαστίχα σε σκόνη

ξύσμα από 1 πορτοκάλι

170 γρ. βούτυρο αγελάδος λιωμένο

200 ml γάλα

1.050 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

1 κρόκο αβγού για την κρούστα

Εκτέλεση

Αν δεν έχουμε μαχλέπι και μαστίχα σε σκόνη, τα κοπανάμε στο γουδί μαζί με λίγη από τη ζάχαρη μέχρι να γίνουν σκόνη.

Με το μίξερ χειρός χτυπάμε τα αβγά με τη ζάχαρη για 10' περίπου. Όσο περισσότερο τα χτυπήσουμε (μέχρι να γίνουν αφρός) τόσο δεν θα μυρίζουν αβγουλίλα.

Προσθέτουμε τη μαστίχα, το μαχλέπι, το ξύσμα και το βούτυρο και χτυπάμε μέχρι να ενσωματωθούν.

Σταματάμε το μίξερ και προσθέτουμε λίγο λίγο το αλεύρι εναλλάξ με το γάλα, ζυμώνοντας με το χέρι, μέχρι να πάρουμε μια μαλακή ζύμη. Αν κολλάει λίγο στα δάχτυλά σας, μην προσθέσετε επιπλέον αλεύρι! Αφήστε να ξεκουραστεί για 15' και θα σφίξει.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C και στρώνουμε με χαρτί ψησίματος δύο ρηχά ταψιά του φούρνου.

Πλάθουμε κουλουράκια στο σχήμα που μας αρέσει και τα αραδιάζουμε με λίγη απόσταση στο ταψί, γιατί θα φουσκώσουν. Χτυπάμε τον κρόκο του αβγού μαζί με 1 κ.σ. νερό και αλείφουμε με πινέλο τα κουλουράκια.

Ψήνουμε για 20' ακριβώς.

Tip

Ο χρόνος ψησίματος ισχύει για τα χοντρουλά παραδοσιακά σχήματα, την κουλουρίτσα ή την κοτσίδα. Αν τα κάνετε πιο μικρά, ψήστε τα λιγότερο.

Επίσης...

Γλυκά Κεράσµατα Καρότου και Καρύδας

Η συνταγή για γλυκά κεράσµατα καρότου και καρύδας.

Νηστίσιµα Ζαχαροκουλουράκια στο Τηγάνι

Η συνταγή για νηστίσιµα ζαχαροκουλουράκια στο τηγάνι.

Περισσότερα από

Γλυκά

Ροξάκια

Πώς θα φτιάξεις ροξάκια.

Ροξάκια Θεσσαλονίκης

Η συνταγή για ροξάκια Θεσσαλονίκης.

Το Μπισκότο των 3 Υλικών

Το μπισκότο που φτιάχνεις ανά πάσα στιγμή, με σίγουρη επιτυχία και με γεύση που αγαπούν τα παιδιά, τα οποία συνήθως αντιπαθούν τους ξηρούς καρπούς και τα φρούτα.

Μπισκοτάκια με Τζίντζερ

Η συνταγή για φανταστικά μπισκοτάκια με τζίντζερ.

Μπισκότα με Σοκολάτα Γάλακτος και Καρύδια

Μπισκότα προτιμώ με γλυκιά, βελούδινη γεύση της σοκολάτας γάλακτος.

Μπισκότα με Σταφίδες και Στραγάλια

Ο συνδυασμός σταφίδα-στραγάλι είναι αγαπημένος στους ξηρούς καρπούς.

Μπισκότα με 3 Σοκολάτες

Αν αγαπάς τη σοκολάτα, δεν έχω να σου προτείνω κάτι πιο σοκολατένιο.

Μπισκότα με Λεμόνι, Φιστίκι και Ινδική Καρύδα

Ένας από τους συνδυασμούς που θα λατρέψεις.

Μπισκότα Αμυγδάλου με Λευκό Γλάσο

Απλά και καταπληκτικά, χάρη στο πιο απλό γλάσο του κόσμου, που όμως δίνει ομορφιά αλλά και την πιο λαχταριστή γεύση.

Μπισκότα με Πετιμέζι και Μαύρες Σταφίδες

Με γεύση και άρωμα από παράδοση, η μπισκοτένια άποψη για το υγιεινό, γεμάτο θρεπτική αξία μουστοκούλουρο της γιαγιάς, που μοσχοβολά κανέλα και γαρίφαλο.