Υλικά
500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κ.γλ. σόδα
2 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
2 κ.γλ. κανέλα σκόνη
½ κ.γλ. γαρίφαλο σκόνη
1 κούπα αμύγδαλο με τη φλούδα χοντροσπασμένο
1 κούπα ελαιόλαδο
½ κούπα ζάχαρη
½ κούπα χυμό πορτοκαλιού
ξύσμα από 2 πορτοκάλια
2 κ.σ. κονιάκ
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
Σε μια λεκάνη ανακατεύουμε το αλεύρι με το γαρίφαλο, την κανέλα, το αμύγδαλο, το ξύσμα, τη σόδα και τo μπέικιν.
Σε άλλη λεκάνη χτυπάμε με το σύρμα το ελαιόλαδο, τη ζάχαρη, το κονιάκ και τον χυμό πορτοκαλιού, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
Ρίχνουμε το μίγμα του αλευριού στο μίγμα του λαδιού και ανακατεύουμε με τη σπάτουλα μέχρι να πάρουμε μια μαλακιά ζύμη, που να μην κολλάει στα δάχτυλα.
Χωρίζουμε τη ζύμη στα 3 και πλάθουμε 3 ρολά πάχους 3 εκ. το καθένα.
Στρώνουμε με χαρτί ψησίματος το ρηχό ταψί του φούρνου και μεταφέρουμε εκεί τα ρολά.
Με κοφτερό μαχαίρι τα χαράζουμε σε φέτες (όχι εντελώς μέχρι κάτω), υπολογίζοντας ότι κάθε ρολό πρέπει να δώσει 13-14 φετούλες. Ψήνουμε για 20', μέχρι να φουσκώσει και να πάρει χρώμα το κάθε ρολό.
Τα βγάζουμε από τον φούρνο και με μαχαίρι χωρίζουμε τα ρολά σε φέτες εκεί που τα έχουμε χαράξει.
Τις απλώνουμε στο χαρτί και ξαναψήνουμε στους 160°C, μέχρι να στεγνώσουν και να ροδίσουν ελαφρά τα παξιμαδάκια.
Tip
Θα σκληρύνουν εντελώς όταν κρυώσουν, οπότε μην ξεγελαστείτε και τα παραψήσετε! Προτιμήσετε ελαιόλαδο με πολύ απαλή γεύση.