Υλικά
1 ποτήρι ελαιόλαδο
1 ποτήρι ζάχαρη
1 ποτήρι χυμό πορτοκαλιού
ξύσμα από 2 πορτοκάλια
2 κ.γλ. σόδα
2 βανίλιες
περίπου 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
Σε μια λεκάνη ανακατεύουμε με το σύρμα τη ζάχαρη με το λάδι.
Προσθέτουμε τον χυμό πορτοκαλιού, το ξύσμα, τη σόδα και τις βανίλιες και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
Σταδιακά προσθέτουμε το αλεύρι ζυμώνοντας, μέχρι να πάρουμε μια μαλακή ζύμη που να μην κολλά στο χέρι.
Την αφήνουμε 15' να ξεκουραστεί.
Πλάθουμε τρία στενά φραντζολάκια και τα απλώνουμε στο ρηχό ταψί του φούρνου, αφού το στρώσουμε με χαρτί ψησίματος.
Τα χαράζουμε με μαχαίρι (όχι μέχρι κάτω!) σε φετάκια και ψήνουμε για 25'.
Βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο και κόβουμε τα παξιμαδάκια εκεί που τα έχουμε χαράξει.
Τα αραδιάζουμε στο ταψί και τα ψήνουμε για άλλα 10'.
Tip
Για ευκολία, πάρτε πρώτα το ξύσμα και μετά στύψτε τα πορτοκάλια. Μπορούμε να τα πασπαλίσουμε με σουσάμι ή με μαυροκούκι, αν μας αρέσει το έντονο άρωμά του.