Υλικά
1 ποτήρι ελαιόλαδο
1 ποτήρι ζάχαρη
1 κ.γλ. σόδα
χυμό από 1 λεμόνι
ξύσμα από 2 λεμόνια
3 κ.σ. κονιάκ
1 ποτήρι αμύγδαλα με τη φλούδα χοντροσπασμένα
½ κ.γλ. γαρίφαλο σκόνη
1 ποτήρι μαύρες σταφίδες
1 γεμάτο κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
περίπου 750 γρ. (5 ποτήρια) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175°C και στρώνουμε με χαρτί ψησίματος το ρηχό ταψί του φούρνου.
Σε μια λεκάνη χτυπάμε με το σύρμα το λάδι με τη ζάχαρη.
Διαλύουμε τη σόδα στον χυμό του λεμονιού και την προσθέτουμε στο μίγμα.
Προσθέτουμε το ξύσμα, το κονιάκ, τις σταφίδες, τα αμύγδαλα, το γαρίφαλο, το αλεύρι και το μπέικιν.
Ζυμώνουμε με το χέρι μέχρι να πάρουμε μια μαλακιά ζύμη που να μην κολλάει στο χέρι.
Πλάθουμε 3 φραντζολάκια σε ίδιο μέγεθος. Τα βάζουμε στο ταψί και τα χαράζουμε σε φετάκια, αλλά όχι ως κάτω! Τα ραντίζουμε με νερό και τα ψήνουμε για 25'.
Βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο και κόβουμε τα παξιμαδάκια εκεί που τα χαράξαμε. Τα αραδιάζουμε στο ταψί και ψήνουμε για άλλα 10'.
Μοιάζουν υγρά στο τέλος του ψησίματος, όμως μην ξεγελαστείτε και τα παραψήσετε, γιατί θα σκληρύνουν όταν κρυώσουν!
Tip
Αντί για χυμό λεμονιού, μπορούμε να βάλουμε χυμό πορτοκαλιού και να προσθέσουμε 1 κ.γλ. κανέλα.