Υλικά
750 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 ποτήρι ελαιόλαδο με απαλή γεύση
1 ποτήρι ζάχαρη
3 αβγά
1 ποτήρι γάλα
3 κ.σ. ούζο
2 κ.γλ. σόδα
ξύσμα και χυμό από 1 λεμόνι
1 κ.σ. γλυκάνισο
1 κρόκο αβγού για την κρούστα
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C βαθμούς και απλώνουμε χαρτί ψησίματος στο ρηχό ταψί του φούρνου.
Σε μια λεκάνη χτυπάμε με σύρμα το λάδι με τη ζάχαρη.
Προσθέτουμε τα αβγά, το γάλα, το ούζο, το ξύσμα λεμονιού, τη σόδα διαλυμένη στον χυμό λεμονιού, το γλυκάνισο και το αλεύρι.
Ζυμώνουμε με το χέρι μας μέχρι να πάρουμε μια μαλακιά ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια.
Πλάθουμε τρία φραντζολάκια και τα βάζουμε στο ταψί.
Τα χαράζουμε σχεδόν μέχρι κάτω με κοφτερό μαχαίρι.
Χτυπάμε τον κρόκο του αβγού με 1 κ.σ. νερό και τον απλώνουμε με πινέλο στην επιφάνεια. Ψήνουμε για 30'.
Βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο, χωρίζουμε με μαχαίρι τα παξιμαδάκια εκεί που τα χαράξαμε και ψήνουμε για άλλα 15'.
Tip
Σε όλα τα παραδοσιακά κουλουράκια, παξιμαδάκια και ψωμιά δεν μπορείς να ορίσεις ακριβή ποσότητα στο αλεύρι. Παίζουν ρόλο η μάρκα, αλλά και η εποχή του χρόνου και ο καιρός.