Υλικά
1/2 φλιτζάνι βούτυρο, μαλακό
1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 φλιτζάνι ζάχαρη
1 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη άχνη
1 αυγό
χυμό από ένα μεγάλο πορτοκάλι (περίπου 4 κουταλιές της σούπας)
ξύσμα από ένα πορτοκάλι
3 φλιτζάνια αλεύρι μαλακό
1/2 κ.γ. κοφτό σόδα
1/2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
2/3 φλιτζάνι αποξηραμένα κεράσια (χωρίς ζάχαρη)
2/3 φλιτζάνι ψιλοκομμένα φουντούκια
κουβερτούρα (προαιρετικά)
Εκτέλεση
Χτυπάμε το βούτυρο, το ελαιόλαδο, το αυγό και τη ζάχαρη, μέχρι το μείγμα να αφρατέψει.
Προσθέτουμε το μισό χυμό, το μισό ξύσμα, το μπέικιν, τη σόδα και ανακατεύουμε καλά με κουτάλι.
Προσθέτουμε στο μείγμα τα 2 φλιτζάνια αλεύρι και τους ξηρούς καρπούς.
Σταδιακά προσθέτουμε όσο από το υπόλοιπο αλεύρι χρειαστεί, ώστε να πάρουμε μία ζύμη αρκετά μαλακή που μόλις να πλάθεται.
Αφήνουμε τη ζύμη σκεπασμένη λίγη ώρα στην κατάψυξη ώστε να πλάθεται πιο εύκολα.
Φτιάχνουμε μπαλάκια σε μέγεθος καρυδιού και τα τοποθετούμε σε ταψί στρωμένο με χαρτί ψησίματος.
Τα πατικώνουμε λίγο με την ανάποδη του κουταλιού.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς, μέχρι τα μπισκότα να αρχίσουν να ροδίζουν, περίπου 10.
Όταν κρυώσουν εντελώς, τα διακοσμούμε με γλάσσο πορτοκάλι, το οποίο φτιάχνουμε αναμιγνύοντας με κουτάλι τον υπόλοιπο χυμό πορτοκάλι και ξύσμα και την άχνη.
Μόλις το γλάσσο σταθεροποιηθεί, συνεχίζουμε τη διακόσμηση με λιωμένη κουβερτούρα αν θέλουμε.