Υλικά
Για τη ζύμη:
2 φακελάκια ξηρή μαγιά
2 φλιτζ. τσαγιού χλιαρό νερό
2 φλιτζ. τσαγιού λάδι
1 κιλό αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
100 γρ. κακάο
3 βανίλιες
λίγο κονιάκ
Για το σιρόπι:
4 φλιτζ. τσαγιού γεμάτες ζάχαρη
4 φλιτζ. τσαγιού νερό (όχι τελείως γεμάτες)
Εκτέλεση
Ζεσταίνουμε το νερό, ώστε να είναι χλιαρό και ρίχνουμε μέσα τις μαγιές, το ελαιόλαδο, το κονιάκ, τις βανίλιες και τα 500 γρ. αλεύρι. Θα γίνει ένας πηχτός χυλός.
Χωρίζουμε αυτόν το χυλό στη μέση.
Στο 1ο μισό, προσθέτουμε τα 100 γρ. κακάο και ανακατεύουμε, και στο 2ο μισό, προσθέτουμε τα υπόλοιπα 500 γρ. αλεύρι.
Έχουμε δύο ζύμες μία λευκή και μια σοκολατένια. Ανοίγουμε τη λευκή σε ένα μεγάλο μακρόστενο φύλλο, στενό και μακρύ και μέσα τοποθετούμε τη σοκολατένια ζύμη σε σχήμα κορδονιού.
Τυλίγουμε γύρω γύρω τη λευκή ζύμη κι έτσι έχουμε ένα μεγάλο κορδόνι που το κόβουμε ροδέλες πάχους 2 εκ. περίπου.
Τα τοποθετούμε σε ταψί, αφού τα πιέσουμε λιγάκι, τους δίνουμε λίγο χρόνο να φουσκώσουν και μετά τα ψήνουμε στους 180 βαθμούς στον αέρα μέχρι να ροδίσουν καλά.
Όσο είναι ζεστά, φτιάχνουμε το σιρόπι και τα σιροπιάζουμε.