Υλικά
200 ml γάλα φρέσκο χλιαρό
35 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη
1 αυγό και 1 ασπράδι
2 κ.σ. ζάχαρη
1 βανίλια
1/4 κ.γ. αλάτι
1 φακελάκι μαγιά ξερή ή 12 γρ φρέσκια μαγιά
625 γρ. αλεύρι για όλες της χρήσεις
1 κροκό με λίγο νερό αραιωμένο για το άλειμμα
λίγη άχνη για το πασπάλισμα
10 κ.σ. γεμάτες κρέμα, (τύπου γαλακτομπούρεκο) όποια εμείς θέλουμε συνταγή
Εκτέλεση
Ζεσταίνουμε το γάλα και διαλύουμε τη μαγιά και περιμένουμε λίγο να αφρίσει.
Λιώνουμε το βούτυρο και βάζουμε σε ένα μπολ, προσθέτουμε το αυγό, τη ζάχαρη, το αλάτι, τη βανίλια, και τη μαγιά με το γάλα και τα ανακατεύουμε με ένα πιρούνι, προσθέτουμε μια κούπα από το αλεύρι.
Συνεχίζουμε το ανακάτεμα με το πιρούνι, συνεχίζουμε με το υπόλοιπο αλεύρι και ζυμώνουμε με το χέρι πλέον και φτιάχνουμε μια ζύμη μαλακή και αφράτη χωρίς να κολλάει στα χέρια μας.
Βάζουμε τη ζύμη μας σε ένα λαδωμένο μπολ και την αφήνουμε για μια ώρα σκεπασμένη σε θερμοκρασία δωματίου να ξεκουραστεί.
Κάνουμε τη ζύμη ένα ρολό.
Τη χωρίζουμε σε 9-10 κομμάτια.
Τα ανοίγουμε σε μικρά φυλλαράκια, όχι πολύ χοντρά 3-4 χιλιοστά και βάζουμε μια μεγάλη κουταλιά σούπας γεμάτη από την κρέμα.
Γυρίζουμε το ζυμαράκι μας και καλύπτουμε την κρέμα, κλείνοντας την με τα χέρια μας.
Κόβουμε τη ζύμη μας με ένα μαχαίρι σε λωρίδες όχι όμως μέχρι το τέλος της ζύμης. Τα γυρίζουμε ρολό και φτιάχνουμε το μπουρεκάκι μας.
Τα βάζουμε σε ταψί που έχουμε στρώσει λαδόκολλα και τα αφήνουμε για 10 λεπτά σε θερμοκρασία δωματίου, τα αλείφουμε με τον αραιωμένο κρόκο αυγού και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο με αντιστάσεις στους 180 βαθμούς για 20 με 25 λεπτά ανάλογα το φούρνο μας.
Όταν κρυώσουν τα πασπαλίζουμε με λίγη άχνη.