Υλικά
500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κ.γλ. σόδα μαγειρική
2 κ.γλ. μπέικιν
2 κ.γλ. κανέλα
γαρίφαλο τριμμένο, στη μύτη του κουταλιού
ξύσμα από 2 πορτοκάλια
1 φλιτζ. αμύγδαλα χοντροκοπανισμένα, με τη φλούδα τους
1 φλιτζ. ελαιόλαδο
½ φλιτζ. ζάχαρη
½ φλιτζ. χυμό πορτοκαλιού
2 κ.σ. κονιάκ
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
Σε μπολ ανακατεύουμε με κουτάλι το αλεύρι, την κανέλα, το γαρίφαλο, το ξύσμα, το μπέικιν και τη σόδα.
Σε μια λεκάνη ανακατεύουμε το λάδι με τη ζάχαρη, το κονιάκ και τον χυμό πορτοκαλιού, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
Ενώνουμε τα δύο μίγματα και ζυμώνουμε με το χέρι μας μέχρι να πάρουμε μια λεία ζύμη.
Στο τέλος προσθέτουμε τα αμύγδαλα και τα ενσωματώνουμε.
Χωρίζουμε τη ζύμη στα τρία και πλάθουμε το κάθε κομμάτι σε ρολό 3 εκ. περίπου.
Στρώνουμε με χαρτί ψησίματος ένα ρηχό ταψί και μεταφέρουμε εκεί τα ρολά. Χαράζουμε με μαχαίρι το κάθε ρολό σε φετάκια, χωρίς να φτάσουμε μέχρι κάτω.
Βγαίνουν περίπου 13-14 κομμάτια στο κάθε ρολό. Ψήνουμε για 20', μέχρι να φουσκώσουν και να ροδίσουν.
Βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο, χωρίζουμε τις φέτες με κοφτερό μαχαίρι και τις ξαναβάζουμε στο ταψί. Χαμηλώνουμε τον φούρνο στους 160°C και ψήνουμε μέχρι να ροδίσουν έντονα και να στεγνώσουν τα παξιμαδάκια.
Τα αφήνουμε να κρυώσουν.
Tip
Αν το προτιμάμε, θα βάλουμε λεμόνι αντί για πορτοκάλι. Μπορούμε να παραλείψουμε τα αμύγδαλα ή να τα αντικαταστήσουμε με άλλον ξηρό καρπό ή μαύρες σταφίδες.