Αντιθέτως, η Άπω Ανατολή τον χρησιμοποιεί και σήμερα κατά κόρον. Υπάρχουν χώρες όπως το Βιετνάμ όπου η σάλτσα ψαριών (nuoc mam) είναι τόσο συνηθισμένη όσο η σόγια σος στην Κίνα και την Ιαπωνία. Οι απωανατολίτικες fish sauces έχουν γευστική ελαφράδα και ένα απίστευτο umami δυναμικό (950 μονάδες/100 γρ.) που συναγωνίζεται στα ίσα τη σόγια. Στη Δύση μας έχει μείνει η παστή αντσούγια ως βασικό υλικό της Caesar salad. δοκιμάστε να την αντικαταστήσετε με fish sauce και θα διαπιστώσετε πως η διάσημη σαλάτα αποκτά έξτρα γευστικό βάθος, πολυπλοκότητα και αλεγρία. Πειραματιστείτε με λάχανα, noodles, θαλασσινές μακαρονάδες, σπρινγκ ρολ, τηγανητούς ελληνικούς μεζέδες. έχει φάση. Δ.Α.