Αναζητώντας αυθεντικές γεύσεις τυριών από μικρούς παραγωγούς, συναντήσαμε την εξαιρετική γραβιέρα «Σταματογιώργης» από την περιοχή του Ηρακλείου. Η κλασική γραβιέρα Κρήτης με αρώματα φρέσκου γάλακτος, γρασιδιού και βοτάνων, διακριτική γλυκύτητα, βαθιά και νόστιμη επίγευση, μαρτυράει τη σωστή τυροκόμηση και ωρίμανση και τη γνήσια πρώτη ύλη. Παράγεται από αιγοπρόβειο γάλα της περιοχής και ωριμάζει τουλάχιστον 3 μήνες πριν βγει στην κατανάλωση. Το κεφαλοτύρι τους επίσης είναι υποδειγματικό, στα ίχνη της γραβιέρας αλλά πιο αδρό και δυνατό.
Η οικογένεια του Δημήτρη Παπαδάκη (6μελής παρακαλώ!) με κτηνοτροφική παράδοση, διαχειρίζεται μια μικρή αλλά σύγχρονη και καλά οργανωμένη τυροκομική μονάδα στο Σμάρι, έξω από το Ηράκλειο της Κρήτης (επισκέψιμη). Για τη μεγάλη γκάμα των τυριών και τυροκομικών προϊόντων τους χρησιμοποιούν γάλα από τα δικά τους κοπάδια και το συμπληρώνουν με γάλα από παραγωγούς της περιοχής με τους οποίους συνεργάζονται. Ο στόχος τους είναι η συνέχεια της παράδοσης με τις αυθεντικές γεύσεις των κρητικών τυριών.
Τη γραβιέρα και το κεφαλοτύρι βρήκαμε στα s/m Χαλκιαδάκης.
Τυροκομείο «Σταματογιώργης», Σμάρι Ηρακλείου, τηλ. 28910 32710