Τα ελληνικά κεφτεδάκια, τα τηγανητά, που μοσχοβολούν δυόσμο, με τραγανή κρούστα και ζουμερή καρδιά, μπορεί να μας συγκινούν έως δακρύων, είναι όμως απλώς η κορυφή ενός τεράστιου... κεφτεδόβουνου με παρουσία σε ολόκληρο τον κόσμο. Δεν υπάρχει χώρα στον κόσμο που να μην έχει τα δικά της κεφτεδάκια.
Συνήθως, φτιάχνονται από μοσχαρίσιο ή χοιρινό ή αρνίσιο κιμά (ας πούμε στις χώρες τις Μέσης Ανατολής οι Κofta φτιάχνονται κάποιες φορές από μείγμα από λίγο μοσχάρι, αλλά κυρίως αρνί αφού το μοσχάρι δεν πολυσυνηθίζεται και το χοιρινό απαγορεύεται) ή από ένα μείγμα από όλα αυτά, αλλά και από κιμά κοτόπουλου ή γαλοπούλας. Φτιάχνονται, όμως, και από χοιρινό συκώτι και καρδιά όπως τα Faggots στην Ουαλία, όπως και τα Skilpadjies στη Νότια Αφρική.
Κάποιες φορές, οι κεφτέδες έχουν ψωμί ή πατάτα κάποιες φορές όχι -το κρέας μόνο τα τελευταία 40-50 χρόνια προσφέρεται σε προσιτή τιμή και οι παραδοσιακές συνταγές είχαν κατά νου να το κάνουν κάπως να φτουρίσει… Ακόμα, τα κεφτεδάκια δεν είναι πάντα τηγανητά είναι και βρασμένα σε σάλτσα ντομάτας, όπως τα αμερικανοϊταλικά κεφτεδάκια ή σε ζωμό, ας πούμε τα ισπανικά και μεξικάνια Albondigas και συνοδεύουν ζυμαρικά ή πατάτες βραστές ή πουρέ, για παράδειγμα τα ρουμάνικα Chiftele.
Ακόμα και η Ιαπωνία έχει τους δικούς της κεφτέδες Tsukune, που φτιάχνονται και με μοσχάρι αλλά εμείς, σε αυτήν τη μίνι συλλογή από τη “Διεθνή των Κεφτέδων¨ προτιμάμε την εκδοχή τους με κιμά από κοτόπουλο.
Εδώ, πάντως, θα βρείτε και τη συνταγή για τα δικά μας αξεπέραστα ελληνικά τηγανητά κεφτεδάκια που μοσχοβολούν δυόσμο