Δοκίμασε τις τρεις παρακάτω συνταγές για γίγαντες στον φούρνο, στην κατσαρόλα ή και με μπίρα.
Γίγαντες Φούρνου
Υλικά
- 1 σακουλάκι φασόλια γίγαντες
- 2 πιπεριές κέρατο κοµµένες σε ροδέλες (κόκκινη και πράσινη)
- 1 µελιτζάνα κοµµένη σε κύβους(προαιρετικά)
- 4 µεγάλες ντοµάτες κοµµένες σε κύβους
- 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
- 1 κουτ. σούπας κέτσαπ
- 2 κύβους λαχανικών(προαιρετικά)
- 1 ποτήρι κόκκινο κρασί
- 1 κουταλιά της σούπας πελτέ ντοµάτας
- 1 µατσάκι µαϊντανό ψιλοκοµµένο
- 2 µεγάλα κρεµµύδια
- 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκοµµένο
- αλάτι, πιπέρι, ρίγανη
- λίγη φρυγανιά τριµµένη
Εκτέλεση
- Πλένουµε τα φασόλια και τα βάζουµε να µουλιάσουν από το προηγούµενο βράδυ.
- Το πρωί βράζουµε τα φασόλια σε νερό αρκετά καλά, µέχρι να µαλακώσουν και να µπορούµε να τα τρυπήσουµε µε ένα πιρούνι.
- Τα στραγγίζουµε και τα τσιγαρίζουµε σε ελαιόλαδο µαζί µε το κρεµµύδι, το σκόρδο, τις πιπεριές και τις µελιτζάνες.
- Σβήνουµε µε το κρασί και προσθέτουµε τη ντοµάτα, τη ζάχαρη, τον πελτέ, το κέτσαπ και το µαϊντανό.
- Αφήνουµε να πάρει µια βράση, ανακατεύουµε και τα αδειάζουµε σε γάστρα.
- Λιώνουµε τους κύβους λαχανικών σε µία κούπα ζεστό νερό και περιχύνουµε το φαγητό.
- Δεν χρειάζεται να προσθέσουµε κι άλλο αλάτι αφού ρίχνουµε στα φασόλια επιπλέον τους κύβους λαχανικών.
- Ψήνουµε στους 200 βαθµούς για περίπου 30-40 λεπτά (ανάλογα τον φούρνο µας).
- Όταν είναι έτοιµο, καλύπτουµε τα φασόλια µε την τριµµένη φρυγανιά, τον µαϊντανό και πασπαλίζουµε µε φρεσκοτριµµένο πιπέρι και λίγη ρίγανη.
- Σβήνουµε το φούρνο και αφήνουµε µέσα το φαγητό για 10 λεπτά ακόµα.
Γίγαντες με Μπίρα
Υλικά
- 500 γρ. γίγαντες
- 2 ντομάτες τριμμένες
- 1 κ.γ ζάχαρη
- 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 1 πράσο, ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο, τριμμένες
- 1 καρότο σε κυβάκια
- 2 κλωνάρια σέλινο, ψιλοκομμένα
- 2 φύλλα δάφνης
- 1 κουτί μπίρας, μικρό
- 1 φλιτζ. ελαιόλαδο
- αλάτι
- πιπέρι
Εκτέλεση
- Βράζουμε τους γίγαντες με 1/2 κουταλάκι μαγειρική σόδα, για 30 λεπτά, περίπου, να μαλακώσουν.
- Τους στραγγίζουμε και τους βάζουμε σε ταψί, μαζί με την μπίρα και πασπαλίζουμε τη ζάχαρη.
- Σοτάρουμε σε 1/2 φλ. λάδι το κρεμμύδι, το πράσο, το σκόρδο και το καρότο, να μαραθούν.
- Ρίχνουμε τη ντομάτα, και βράζουμε για 10 λεπτά.
- Μετά ρίχνουμε το σέλινο, δάφνη, αλάτι, πιπέρι και βράζουμε άλλα 5 λεπτά.
- Αδειάζουμε πάνω στους γίγαντες, προσθέτουμε το υπόλοιπο λάδι και ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 30 λεπτά, να ροδίσουν και να μείνουν με το λάδι τους.
Γίγαντες στην Κατσαρόλα
Υλικά
- 500 γρ. γίγαντες
- 100 γρ. σπανάκι χοντροκομμένο
- ½ ματσάκι ψιλοκομμένο μαϊντανό
- ½ ματσάκι ψιλοκομμένο άνηθο
- ½ ματσάκι ψιλοκομμένα μυρώνια
- ½ ματσάκι ψιλοκομμένα σέσκουλα
- ½ ματσάκι ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια φρέσκα
- 2 ξερά κρεμμύδια κομμένα σε κυβάκια
- 1 κιλό ντομάτες ξεφλουδισμένες και χοντροκομμένες
- 1 κ.σ. πελτέ
- 1 ποτηράκι του κρασιού λάδι
- αλάτι, πιπέρι, ζάχαρη
Εκτέλεση
- Βάζω από το βράδυ τα φασόλια σε ζεστό νερό να μουλιάσουν.
- Σουρώνω την άλλη μέρα τα φασόλια, βάζω φρέσκο νερό στην κατσαρόλα και μόλις πάρει βράση ρίχνω μέσα τα φασόλια και τα αφήνω να βράσουν καλά (1 ώρα αν τα φασόλια είναι βραστερά).
- Αν θέλουν κι άλλο βράσιμο και δεν έχει η κατσαρόλα νερό, προσθέτω νερό και τα αφήνω να βράσουν.
- Σε άλλη κατσαρόλα βάζω το λάδι και τσιγαρίζω για 4 - 5 λεπτά τα κρεμμύδια και τα κρεμμυδάκια.
- Προσθέτω τις ντομάτες, τον πελτέ και 1 ποτηράκι του κρασιού νερό και τα αφήνω να βράσουν.
- Όταν είναι σχεδόν έτοιμα, προσθέτω και όλα τα χορταρικά και τα αφήνω να βράσουν και αυτά.
- Αδειάζω μέσα στην κατσαρόλα με τα χορταρικά τα φασόλια και τα αφήνω να χυλώσουν.
- Τέλος, βάζω αλάτι, πιπέρι και ζάχαρη.
- Σερβίρω, αν θέλω, με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και παρμεζάνα τριμμένη.