
Δοκίμασε αυτές τις τρεις γρήγορες συνταγές για ωραία νηστίσιμα ορεκτικά και μεζέδες.
Γρήγοροι Ρεβιθοκεφτέδες
Υλικά
- 1/2 κιλό ρεβίθια
- 4 µέτριες πατάτες βρασµένες
- 4 µέτρια ψιλοκοµµένα κρεµµύδια
- τριµµένος δυόσµος
- τριµµένη µαντζουράνα
- ψιλοκοµµένος µαϊντανός
- αλάτι
- πιπέρι
- αλεύρι
- ελαιόλαδο για το τηγάνισµα
Εκτέλεση
- Το προηγούµενο βράδυ µουλιάζουµε τα ρεβίθια
- Την εποµένη, τους ρίχνουµε σόδα και τα αφήνουµε άλλη µισή ώρα να µουλιάσουν.
- Στη συνέχεια τα ξεπλένουµε καλά, 3-4 φορές. Βάζουµε όλα τα υλικά στο µίξερ και τα θρυµµατίζουµε.
- Αν το µείγµα µας είναι αραιό για να το πλάσουµε προσθέτουµε λίγο αλεύρι και το πλάθουµε µε τα χέρια µας ώσπου να γίνει µια ενιαία µάζα.
- Πλάθουµε στρογγυλά κεφτεδάκια σε µέγεθος της αρεσκείας µας, τα αλευρώνουµε και τα τηγανίζουµε για 4 λεπτά απο την κάθε πλευρά.
Κρεµµυδοπιτάκια Νηστίσιµα
Υλικά
- 20 πιτάκια έτοιµα κουρού
- ελαιόλαδο 2/3 φλιτζανιού του τσαγιού
- κρεµµύδια 600 γρ., κοµµένα σε ροδέλες
- πράσα 2 κοµµένα σε ροδέλες
- µανιτάρια 200 γρ., κοµµένα σε φετάκια
- δυόσµος 4 κουταλιές της σούπας, ψιλοκοµµένος
- ντοµάτες 2 χωρίς τις φλούδες και τους σπόρους, ψιλοκοµµένες
- κρασί 100 ml λευκό ξηρό
- αλάτι
- πιπέρι φρεσκοτριµµένο
Εκτέλεση
- Ξεπαγώνουµε τα στρογγυλά τεµάχια της ζύµης κουρού.
- Βράζουµε τα κρεµµύδια και τα πράσα σε λίγο νερό για 15’ περίπου.
- Τα στραγγίζουµε καλά. Ζεσταίνουµε το λάδι και σοτάρουµε τα µανιτάρια για 5’-6’.
- Προσθέτουµε το µίγµα των κρεµµυδιών και του πράσου και συνεχίζουµε το σοτάρισµα για 5’-6’ ακόµη.
- Αλατοπιπερώνουµε. Σβήνουµε µε το κρασί και βράζουµε µέχρι να εξατµιστούν πολύ καλά τα υγρά τους.
- Κατόπιν αποσύρουµε από τη φωτιά, ρίχνουµε το δυόσµο και τις φρέσκες ντοµάτες (προσοχή χωρίς υγρά) και ανακατεύουµε καλά.
- Σε αντικολλητική φόρµα για 10 κεκάκια τοποθετούµε τα στρογγυλά τεµάχια της ζύµης, ένα σε κάθε θέση.
- Βάζουµε σε κάθε πιτάκι από 1 κουταλιά της σούπας γέµιση και το κλείνουµε από πάνω µε ένα δεύτερο πιτάκι πιέζοντας µε βρεγµένα δάκτυλα γύρω γύρω για να κολλήσουν τα δύο πιτάκια καλά.
- Ψήνουµε τα πιτάκια σε ταψί αλειµµένο µε λάδι στους 200 °C για 20’-25’, µέχρι να ροδίσουν.
Σπανακοκεφτέδες στο Φούρνο
Υλικά
- 1 κιλό σπανάκι φρέσκο καθαρισμένο
- 2 πράσα
- 3 σκελίδες σκόρδο
- 1 ματσάκι άνηθο
- 3 κούπες αλεύρι από καλαμπόκι (καλαμποκάλευρο)
- πιπέρι
- κανέλα
- αλάτι
- ελαιόλαδο
Εκτέλεση
- Αν το σπανάκι μας είναι φρέσκο το πλένουμε (αφού το έχουμε καθαρίσει) και το ψιλοκόβουμε.
- Πλένουμε τα πράσα και τα κόβουμε σε λεπτές ροδέλες (κόβουμε και το τρυφερό μέρος των φύλλων τους, όχι μόνο το λευκό τμήμα).
- Ξεφλουδίζουμε τις σκελίδες του σκόρδου και τις ψιλοκόβουμε. Ψιλοκόβουμε και τον άνηθο μας.
- Σε μια φαρδιά κατσαρόλα, ρίχνουμε αρκετό ελαιόλαδο και τη βάζουμε σε δυνατή φωτιά.
- Εκεί τσιγαρίζουμε το σκόρδο και κατόπιν τα πράσα.
- Στη συνέχεια προσθέτουμε το σπανάκι, τον άνηθο, τα μπαχαρικά μας (σε ποσότητες ανάλογες του γούστου μας) και τα αφήνουμε να βράσουν για ένα τέταρτο της ώρας με την κατσαρόλα ανοιχτή και ανακατεύοντας σε τακτικά διαστήματα.
- Αμέσως μετά, κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
- Ρίχνουμε μέσα το καλαμποκάλευρο και ανακατεύουμε καλά.
- Προσθέτουμε όσο καυτό νερό χρειάζεται έτσι ώστε να πάρουμε ένα μείγμα που πλάθεται εύκολα.
- Πλάθουμε με το μείγμα τους σπανακοκεφτέδες μας, και τους ψήνουμε σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί για μισή ώρα περίπου στους 200 βαθμούς.
- Οι ποσότητες που αναφέραμε μας φτιάχνουν περίπου 50 σπανακοκεφτέδες στο μέγεθος μικρού προς μέτριου στρογγυλού κουραμπιέ.