Follow us

3 νηστίσιμα ορεκτικά για τις λιγούρες της Σαρακοστής

Δοκίμασε αυτές τις τρεις γρήγορες συνταγές για ωραίους νηστίσιμους μεζέδες.

ΣΠΑΝΑΚΟΚΕΦΤΕΔΕΣ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ

Δοκίμασε αυτές τις τρεις γρήγορες συνταγές για ωραία νηστίσιμα ορεκτικά και μεζέδες.

Γρήγοροι Ρεβιθοκεφτέδες

Υλικά

  • 1/2 κιλό ρεβίθια
  • 4 µέτριες πατάτες βρασµένες
  • 4 µέτρια ψιλοκοµµένα κρεµµύδια
  • τριµµένος δυόσµος
  • τριµµένη µαντζουράνα
  • ψιλοκοµµένος µαϊντανός
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • αλεύρι
  • ελαιόλαδο για το τηγάνισµα

Εκτέλεση

  1. Το προηγούµενο βράδυ µουλιάζουµε τα ρεβίθια
  2. Την εποµένη, τους ρίχνουµε σόδα και τα αφήνουµε άλλη µισή ώρα να µουλιάσουν.
  3. Στη συνέχεια τα ξεπλένουµε καλά, 3-4 φορές. Βάζουµε όλα τα υλικά στο µίξερ και τα θρυµµατίζουµε.
  4. Αν το µείγµα µας είναι αραιό για να το πλάσουµε προσθέτουµε λίγο αλεύρι και το πλάθουµε µε τα χέρια µας ώσπου να γίνει µια ενιαία µάζα.
  5. Πλάθουµε στρογγυλά κεφτεδάκια σε µέγεθος της αρεσκείας µας, τα αλευρώνουµε και τα τηγανίζουµε για 4 λεπτά απο την κάθε πλευρά.

Κρεµµυδοπιτάκια Νηστίσιµα

Υλικά

  • 20 πιτάκια έτοιµα κουρού
  • ελαιόλαδο 2/3 φλιτζανιού του τσαγιού
  • κρεµµύδια 600 γρ., κοµµένα σε ροδέλες
  • πράσα 2 κοµµένα σε ροδέλες
  • µανιτάρια 200 γρ., κοµµένα σε φετάκια
  • δυόσµος 4 κουταλιές της σούπας, ψιλοκοµµένος
  • ντοµάτες 2 χωρίς τις φλούδες και τους σπόρους, ψιλοκοµµένες
  • κρασί 100 ml λευκό ξηρό
  • αλάτι
  • πιπέρι φρεσκοτριµµένο

Εκτέλεση

  1. Ξεπαγώνουµε τα στρογγυλά τεµάχια της ζύµης κουρού.
  2. Βράζουµε τα κρεµµύδια και τα πράσα σε λίγο νερό για 15’ περίπου.
  3. Τα στραγγίζουµε καλά. Ζεσταίνουµε το λάδι και σοτάρουµε τα µανιτάρια για 5’-6’.
  4. Προσθέτουµε το µίγµα των κρεµµυδιών και του πράσου και συνεχίζουµε το σοτάρισµα για 5’-6’ ακόµη.
  5. Αλατοπιπερώνουµε. Σβήνουµε µε το κρασί και βράζουµε µέχρι να εξατµιστούν πολύ καλά τα υγρά τους.
  6. Κατόπιν αποσύρουµε από τη φωτιά, ρίχνουµε το δυόσµο και τις φρέσκες ντοµάτες (προσοχή χωρίς υγρά) και ανακατεύουµε καλά.
  7. Σε αντικολλητική φόρµα για 10 κεκάκια τοποθετούµε τα στρογγυλά τεµάχια της ζύµης, ένα σε κάθε θέση.
  8. Βάζουµε σε κάθε πιτάκι από 1 κουταλιά της σούπας γέµιση και το κλείνουµε από πάνω µε ένα δεύτερο πιτάκι πιέζοντας µε βρεγµένα δάκτυλα γύρω γύρω για να κολλήσουν τα δύο πιτάκια καλά.
  9. Ψήνουµε τα πιτάκια σε ταψί αλειµµένο µε λάδι στους 200 °C για 20’-25’, µέχρι να ροδίσουν.

Σπανακοκεφτέδες στο Φούρνο

Υλικά

  • 1 κιλό σπανάκι φρέσκο καθαρισμένο
  • 2 πράσα
  • 3 σκελίδες σκόρδο
  • 1 ματσάκι άνηθο
  • 3 κούπες αλεύρι από καλαμπόκι (καλαμποκάλευρο)
  • πιπέρι
  • κανέλα
  • αλάτι
  • ελαιόλαδο

Εκτέλεση

  1. Αν το σπανάκι μας είναι φρέσκο το πλένουμε (αφού το έχουμε καθαρίσει) και το ψιλοκόβουμε.
  2. Πλένουμε τα πράσα και τα κόβουμε σε λεπτές ροδέλες (κόβουμε και το τρυφερό μέρος των φύλλων τους, όχι μόνο το λευκό τμήμα).
  3. Ξεφλουδίζουμε τις σκελίδες του σκόρδου και τις ψιλοκόβουμε. Ψιλοκόβουμε και τον άνηθο μας.
  4. Σε μια φαρδιά κατσαρόλα, ρίχνουμε αρκετό ελαιόλαδο και τη βάζουμε σε δυνατή φωτιά.
  5. Εκεί τσιγαρίζουμε το σκόρδο και κατόπιν τα πράσα.
  6. Στη συνέχεια προσθέτουμε το σπανάκι, τον άνηθο, τα μπαχαρικά μας (σε ποσότητες ανάλογες του γούστου μας) και τα αφήνουμε να βράσουν για ένα τέταρτο της ώρας με την κατσαρόλα ανοιχτή και ανακατεύοντας σε τακτικά διαστήματα.
  7. Αμέσως μετά, κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
  8. Ρίχνουμε μέσα το καλαμποκάλευρο και ανακατεύουμε καλά.
  9. Προσθέτουμε όσο καυτό νερό χρειάζεται έτσι ώστε να πάρουμε ένα μείγμα που πλάθεται εύκολα.
  10. Πλάθουμε με το μείγμα τους σπανακοκεφτέδες μας, και τους ψήνουμε σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί για μισή ώρα περίπου στους 200 βαθμούς.
  11. Οι ποσότητες που αναφέραμε μας φτιάχνουν περίπου 50 σπανακοκεφτέδες στο μέγεθος μικρού προς μέτριου στρογγυλού κουραμπιέ.

* Χρυσοσκουφάτες παραδοσιακές συνταγές

Επίσης...

St. Patrick's Day: Παραδοσιακά φαγητά και συνήθειες

Η Ημέρα του Αγίου Πατρικίου δεν είναι μόνο μια γιορτή για τους Ιρλανδούς, αλλά έχει γίνει ένα παγκόσμιο γεγονός που γιορτάζεται με φαγητό, ποτό και παράδοση.

Ο μπακαλιάρος των σεφ

Ο μπακαλιάρος, αγαπημένος πρωταγωνιστής της ελληνικής κουζίνας, αποκτά νέα διάσταση μέσα από ευφάνταστες συνταγές που παντρεύουν την παράδοση με τη δημιουργικότητα.

Περισσότερα από

3 συνταγές για υπέροχες σουπιές

Δοκιμάστε αυτές τις τρεις νόστιμες συνταγές με σουπιές.

3 συνταγές με μπακαλιάρο

Εντός θα βρεις τη συνταγή για τον αγαπημένο μπακαλιάρο σκορδαλιά αλλά κι ακόμη δύο νόστιμες προτάσεις.

Όχι άλλες βαρετές φακές!

Δοκιμάστε τρεις συνταγές με φακές που ίσως δεν τις είχατε σκεφτεί.

3 συνταγές με καβούρι

Τολμήστε τις τρεις πρωτότυπες συνταγές που θα βρείτε εντός.

3 νηστίσιμες παραλλαγές αγαπημένων πιάτων

Ήξερες ότι μπορείς να απολαύσεις στη νηστεία (με ένα μικρό τουίστ) μελιτζάνες παπουτσάκια, σουτζουκάκια και γιουβέτσι;

Χρυσοσκουφάτες παραδοσιακές συνταγές

Συνταγές που αντιπροσωπεύουν την πλούσια γαστρονομική κληρονομιά της Ελλάδας.

Οι αγκινάρες αλλιώς

Απολαυστικές συνταγές που δίνουν νέα διάσταση στην αγαπημένη μας αγκινάρα.

3 εύκολες συνταγές για ωραίο γαύρο

Μαρινάτος, στον φούρνο ή πλακί; Η επιλογή είναι δική σας.

Γλυκά που ταιριάζουν στη νηστεία

Ακόμα και κατά την διάρκεια της νηστείας, μπορούμε να δημιουργήσουμε υπέροχα γλυκίσματα που θα ικανοποιήσουν τη διάθεση για γλυκό, συνδυάζοντας παραδοσιακές συνταγές και υγιεινές επιλογές.

Τι τρώμε στη νηστεία;

Τι ακριβώς τρώμε στη νηστεία και πώς μπορούμε να δημιουργήσουμε νόστιμα και θρεπτικά πιάτα, με έμπνευση από την ελληνική και μεσογειακή κουζίνα.