
Δοκιμάστε τις τρεις παρακάτω συνταγές με φακές που ίσως δεν τις είχατε σκεφτεί.
Φακές με Κολοκυθάκια και Ντοματίνια στη Λαδόκολλα
Υλικά
- 300 γρ. φακές
- 1 μεγάλο κρεμμύδι σε φέτες
- 1 φλούδα πορτοκαλιού
- 2 σκελίδες σκόρδο σε φετάκια
- 20 ντοματίνια κομμένα στη μέση
- 200 γρ. φέτα σπασμένη
- 1 ματσάκι βασιλικό ψιλοκομμένο
- 4 κολοκυθάκια σε χοντρές ροδέλες
- ¾ φλιτζ. ελαιόλαδο
- 2-3 κλωναράκια θυμάρι
- αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
- Βράζουμε τις φακές σε άφθονο αλατισμένο νερό μαζί με την πορτοκαλόφλουδα.
- Φροντίζουμε να κρατάνε λίγο όταν τις κατεβάσουμε από τη φωτιά. Πετάμε τη φλούδα και τις στραγγίζουμε.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
- Παίρνουμε ένα μέτριο ταψάκι και το στρώνουμε με τριπλή λαδόκολλα, φροντίζοντας να προεξέχει πολύ το χαρτί.
- Απλώνουμε μέσα τις φακές, τα κολοκυθάκια, το σκόρδο, το κρεμμύδι, τα ντοματίνια, τη φέτα, το θυμάρι, τον βασιλικό και το ελαιόλαδο.
- Αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε καλά.
- Τυλίγουμε σε πακετάκι με τη λαδόκολλα που προεξέχει.
- Προαιρετικά, μπορούμε σε μια εξωτερική στρώση να τυλίξουμε και με αλουμινόχαρτο.
- Ψήνουμε για 1 ώρα.
- Σκίζουμε το επάνω μέρος της λαδόκολλας, ανεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 200°C και αφήνουμε άλλα 10' το φαγητό να κάνει κρούστα.
Μελιτζάνες με Φακές
Υλικά
- 100 γρ. φακές
- 1/2 κ.γ. αλάτι
- 250 γρ. μελιτζάνες
- 4 σκελίδες σκόρδο
- 1 μικρή κόκκινη πιπεριά, φρέσκια
- 4 κ.σ. λάδι
- 4 κ.σ. νερό
- 10 φύλλα δυόσμου
Εκτέλεση
- Καλύπτουμε τη φακή με βραστό νερό και την αφήνουμε για 2 ώρες.
- Τη σουρώνουμε, την καλύπτουμε εκ νέου με κρύο νερό, αλατίζουμε και την αφήνουμε να πάρει μια βράση για μισή ώρα με κλειστό το καπάκι.
- Έπειτα, τη σουρώνουμε. Κόβουμε κατά μήκος τις μελιτζάνες σε 4 κομμάτια, τα οποία κόβουμε ύστερα σε κομματάκια των 5 εκ.
- Κοπανάμε το σκόρδο μαζί με την πιπεριά και τα τσιγαρίζουμε στο λάδι μέχρι να ροδίσουν.
- Προσθέτουμε στο τηγάνι τη φακή, τα κομματάκια της μελιτζάνας και νερό μαζί με το σκόρδο και την πιπεριά.
- Συνεχίζουμε το τηγάνισμα για 2-3 λεπτά μέχρι να γίνει η μελιτζάνα.
- Προσθέτουμε τα φύλλα δυόσμου, ανακατεύουμε μια φορά και το βγάζουμε από τη φωτιά.
Φακές Σούπα με Κολοκύθι
Υλικά
- 300 γρ. φακές φρέσκιες, νέας σοδειάς
- 2 βαθιά πιάτα κόκκινη κολοκύθα καθαρισμένη και κομμένη σε κύβους
- 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- αλάτι
- πιπέρι
- μοσχοκάρυδο
- λάδι
Εκτέλεση
- Σε μια κατσαρόλα σοτάρουμε στο λάδι το κρεμμύδι να γυαλίσει.
- Ρίχνουμε την κολοκύθα και τις φακές, αλατίζουμε, πιπέρι, μοσχοκάρυδο.
- Η κολοκύθα βγάζει υγρά, αλλά θα προσθέσουμε και βραστό νερό (ή ζωμό αν έχουμε) να τα καλύψει.
- Σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε μέχρι να γίνουν οι φακές και να λιώσει η κολοκύθα.