
Γίγαντες, φακόρυζο ή φασολάδα; Δοκίμασε μία από τις παρακάτω συνταγές με όσπρια που είναι ό,τι πρέπει για τη νηστεία.
Γίγαντες Φούρνου
Υλικά
- 1 σακουλάκι φασόλια γίγαντες
- 2 πιπεριές κέρατο κοµµένες σε ροδέλες (κόκκινη και πράσινη)
- 1 µελιτζάνα κοµµένη σε κύβους(προαιρετικά)
- 4 µεγάλες ντοµάτες κοµµένες σε κύβους
- 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
- 1 κουτ. σούπας κέτσαπ
- 2 κύβους λαχανικών(προαιρετικά)
- 1 ποτήρι κόκκινο κρασί
- 1 κουταλιά της σούπας πελτέ ντοµάτας
- 1 µατσάκι µαϊντανό ψιλοκοµµένο
- 2 µεγάλα κρεµµύδια
- 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκοµµένο
- αλάτι, πιπέρι, ρίγανη
- λίγη φρυγανιά τριµµένη
Εκτέλεση
- Πλένουµε τα φασόλια και τα βάζουµε να µουλιάσουν από το προηγούµενο βράδυ.
- Το πρωί βράζουµε τα φασόλια σε νερό αρκετά καλά, µέχρι να µαλακώσουν και να µπορούµε να τα τρυπήσουµε µε ένα πιρούνι.
- Τα στραγγίζουµε και τα τσιγαρίζουµε σε ελαιόλαδο µαζί µε το κρεµµύδι, το σκόρδο, τις πιπεριές και τις µελιτζάνες.
- Σβήνουµε µε το κρασί και προσθέτουµε τη ντοµάτα, τη ζάχαρη, τον πελτέ, το κέτσαπ και το µαϊντανό.
- Αφήνουµε να πάρει µια βράση, ανακατεύουµε και τα αδειάζουµε σε γάστρα.
- Λιώνουµε τους κύβους λαχανικών σε µία κούπα ζεστό νερό και περιχύνουµε το φαγητό.
- Δεν χρειάζεται να προσθέσουµε κι άλλο αλάτι αφού ρίχνουµε στα φασόλια επιπλέον τους κύβους λαχανικών.
- Ψήνουµε στους 200 βαθµούς για περίπου 30-40 λεπτά (ανάλογα τον φούρνο µας).
- Όταν είναι έτοιµο, καλύπτουµε τα φασόλια µε την τριµµένη φρυγανιά, τον µαϊντανό και πασπαλίζουµε µε φρεσκοτριµµένο πιπέρι και λίγη ρίγανη.
- Σβήνουµε το φούρνο και αφήνουµε µέσα το φαγητό για 10 λεπτά ακόµα.
Φακόρυζο με μπαχαρικά
Υλικά
- 1 φλ. φακές χοντρές καφέ
- 2 φλ. ρύζι καρολίνα
- ½ φλ. ελαιόλαδο
- 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 κ.γ. ξύδι βαλσαμικό
- 4 φλ.νερό
- 1 ξύλο κανέλα
- 1/2 κ.γ. κύμινο
- 2-3 κ.σ. φρέσκο μαϊντανό ψιλοκομμένο
- Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
- Ξεπλένουμε καλά τις φακές και τις βράζουμε για 10 λεπτά.
- Τις στραγγίζουμε, πετάμε το νερό και τις αφήνουμε στο σουρωτήρι.
- Ζεσταίνουμε σε κατσαρόλα το ελαιόλαδο επάνω σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα να μαλακώσει για 5-7 λεπτά.
- Προσθέτουμε το κύμινο και την κανέλα και συνεχίζουμε το σοτάρισμα να βγάλουν τα μπαχαρικά τα αρώματά τους.
- Προσθέτουμε το ξύδι βαλσαμικό και τις φακές, ανακατεύουμε και ρίχνουμε 2 φλ. καυτό νερό.
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε για 30 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν οι φακές αλλά να μην λιώσουν.
- Αλατίζουμε 10 λεπτά πριν ολοκληρωθεί το βράσιμο της φακής.
- Εν τω μεταξύ, πλένουμε το ρύζι και το βράζουμε σε αλατισμένο νερό για 16 λεπτά.
- Το στραγγίζουμε και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα με τις φακές.
- Ανακατεύουμε ελαφρά, αφαιρούμε την κανέλα, δοκιμάζουμε το αλάτι, και προσθέτουμε λίγο ακόμα ξύδι βαλσαμικό.
- Σερβίρουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και γαρνίρουμε με το μαϊντανό.
Φασολάδα Μεθυσμένη
Υλικά
- 1/2 κιλό ξερά φασόλια
- 1 κούπα ελαιόλαδο
- 1 μεγάλο κρεμμύδι τριμμένο
- 2 κούπες κρασί
- 2 μέτρια καρότα
- 1/4 κούπας μαϊντανό
- 1 κούπα σέλινο
- αλάτι
- πιπέρι
Εκτέλεση
- Βράζουμε τα φασόλια σε μπόλικο νερό και αφού βράσουν τα στραγγίζουμε.
- Βάζουμε στην κατσαρόλα το λάδι, το κρεμμύδι, το σέλινο να μαραθούν και μετά προσθέτουμε το μαϊντανό και τα καρότα.
- Προσθέτουμε τα μισοβρασμένα φασόλια, το κρασί, αλάτι και πιπέρι.
- Βράζουμε μέχρι να χυλώσει το φαγητό.