
Δοκιμάστε να φτιάξετε κι εσείς τις τρεις παρακάτω συνταγές με μελιτζάνες.
Μελιτζανόπιτα με γιαούρτι και κύμινο
Υλικά
- 5 φλάσκες μελιτζάνες
- 8 πιπεριές σε διάφορα χρώματα
- 5 κρεμμύδια
- 4 αβγά
- 10 σκελίδες σκόρδο καθαρισμένες
- 1 κ.σ. κύμινο
- 250 γρ. στραγγιστό γιαούρτι
- 250 γρ. φέτα
- 1 ματσάκι άνηθος ψιλοκομμένο
- 1 πακέτο κατεψυγμένο χωριάτικο φύλλο
Εκτέλεση
- Βγάζουμε το φύλλο από την κατάψυξη.
- Πλένουμε τις μελιτζάνες και τις τρυπάμε σε δυο τρεις μεριές.
- Τις ψήνουμε ολόκληρες σε προθερμασμένο φούρνο 180ο C για 30 λεπτά.
- Πλένουμε και καθαρίζουμε τις πιπεριές.
- Αφαιρούμε σπόρους και μεμβράνες και κόβουμε την κάθε μία στα δύο.
- Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια και τα κόβουμε σε χοντρές φέτες.
- Κόβουμε κάθε σκελίδα σκόρδου στα δύο.
- Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα και σοτάρουμε τις πιπεριές, το κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να μαλακώσουν και να πιουν τα υγρά τους και να μείνουν με το λάδι τους.
- Βάζουμε τις ψημένες μελιτζάνες επάνω σε ξύλο κοπής, τις χωρίζουμε στα δύο, αφαιρούμε τις φλούδες και τους σπόρους και κόβουμε τη σάρκα σε μέτρια κομμάτια.
- Τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα με τα υπόλοιπα λαχανικά μαζί με τον άνηθο. Αλατοπιπερώνουμε.
- Χτυπάμε το γιαούρτι μαζί με το κύμινο, τρίβουμε τη φέτα με τα χέρια και τα ρίχνουμε στα λαχανικά. Ανακατεύουμε καλά το μείγμα. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180οC.
- Αλείφουμε ελαφρά με ελαιόλαδο ένα παραλληλόγραμμο ταψάκι μήκους 35 εκ. καλύπτουμε με ένα φύλλο τον πάτο και τα πλαϊνά και αφήνουμε το φύλλο να κρέμεται απ' έξω.
- Ρίχνουμε μέσα τη γέμιση.
- Σκεπάζουμε με το άλλο φύλλο και γυρίζουμε και τα δύο φύλλα μαζί προς τα μέσα, στρίβοντάς τα για να κλειστεί καλά η γέμιση μέσα.
- Χαράζουμε σε τετράγωνα κομμάτια και ψήνουμε γύρω στα 50 λεπτά.
Μελιτζάνες ιμάμ μπαϊλντί
Υλικά για 4-6 άτομα
- 8 μελιτζάνες μακρόστενες (αργείτικες/τσακώνικες)
- Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Για τη γέμιση
- 1 φλιτζ. ελαιόλαδο
- 1 κιλό κρεμμύδια σε ροδέλες
- 4 σκελίδες σκόρδο σε φετούλες
- 4 ντομάτες ώριμες ξεφλουδισμένες και τριμμένες στον τρίφτη
- 3-4 κουτ. σούπας φυλλαράκια μαϊντανού
- Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
- Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180° C.
- Πλένετε τις μελιτζάνες. Ζεσταίνετε ελαιόλαδο και τηγανίζετε ελαφρά τις μελιτζάνες.
- Τις βγάζετε από το τηγάνι και τις αφήνετε να κρυώσουν σε χαρτί κουζίνας.
- Ετοιμάζετε τη γέμιση.
- Ζεσταίνετε το μισό ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να μαλακώσουν αλλά να μη μαυρίσουν και προσθέτετε τις ντομάτες, αλάτι, πιπέρι και το μαϊντανό (κρατάτε λίγο για γαρνίρισμα).
- Βράζετε τη γέμιση μέχρι να μειωθεί λίγο η σάλτσα. Την αφήνετε να κρυώσει όσο ανοίγετε τις μελιτζάνες.
- Τις χαράζετε με κοφτερό μαχαίρι κατά μήκος.
- Βάζετε ένα κουτάλι μέσα στο άνοιγμα και πιέζετε το εσωτερικό τους προς τη φλούδα, κρατώντας με την παλάμη σας τη μελιτζάνα απ’ έξω για να μην ανοίξει, δημιουργώντας έτσι χώρο για να βάλετε τη γέμιση.
- Γεμίζετε τις μελιτζάνες, αλλά αφήνετε λίγη γέμιση να περισσεύει.
- Βάζετε τις μελιτζάνες τη μια δίπλα στην άλλη μέσα σε ένα ταψί.
- Προσθέτετε το υπόλοιπο ελαιόλαδο στο τηγάνι, το ανακατεύετε με τους χυμούς που έχουν μείνει από το σοτάρισμα και περιχύνετε τις μελιτζάνες.
- Πασπαλίζετε με το μαϊντανό και ψήνετε τις μελιτζάνες στο φούρνο για 40 λεπτά περίπου.
Μελιτζάνες Μπιφτεκάδα
Υλικά
- 5 µελιτζάνες
- 500 γραµµ. κιµά
- 1 πιπεριά
- 1 κρεµµύδι
- αλάτι
- πιπέρι
- 1 ντοµάτα
Εκτέλεση
- Κόβουµε τις µελιτζάνες κάθετα στη µέση τις µισοαδειάζουµε (τη σάρκα που αδειάσαµε την κρατάµε).
- Αλατίζουµε τις µελιτζάνες και τις αφήνουµε 1 ώρα, κατόπιν ξεπλένουµε, στεγνώνουµε.
- Τηγανίζουµε ελαφρά τις µελιτζάνες έως ότου µαλακώσουν.
- Στο µούλτι βάζουµε πιπεριά, σάρκα µελιτζάνας, κρεµµύδι ντοµάτα. Τα προσθέτουµε στον κιµά, αλατοπιπερώνουµε και ζυµώνουµε καλά.
- Πλάθουµε µακρόστενα µπιφτεκάκια στο µήκος των µελιτζανιών και γεµίζουµε τις µελιτζάνες.
- Ψήνουµε για 40 λεπτά στους 180 σε πυρίµαχο ταψί.
- Φτιάχνουµε µια απλή σάλτσα ντοµάτας (ντοµάτες, κρεµµύδι, ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι, σκόρδο, λάδι).
- Σε µια πιατέλα βάζουµε τη σάλτσα ντοµάτας και από πάνω τις µελιτζάνες.