Υλικά
1 γαλοπούλα γύρω στα 4,5 κιλά
125 γρ. μπέικον, κομμένο σε φέτες
50 γρ. βούτυρο
θυμάρι
αλάτι και πιπέρι
Για τη γέμιση
1 κιλό ξινόμηλα, κομμένα σε κυβάκια
3 πορτοκάλια, κομμένα σε κομμάτια
100 γρ. σταφίδες
2 αβγά
200 ψίχα ψωμιού, θρυμματισμένη
2 κ. σ. κονιάκ
αλάτι και πιπέρι
Για τη σάλτσα
250 ml πλήρη κρέμα γάλακτος
2 πορτοκάλια
1 κ. σ. κορνφλάουρ
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
αλάτι και πιπέρι
Παρασκευή
Αλατοπιπερώνουμε τη γαλοπούλα μέσα-έξω, την αλείφουμε με το βούτυρο και την πασπαλίζουμε με θυμάρι. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 210°C. Βάζουμε τα μήλα και τα πορτοκάλια σε μια λεκανίτσα, προσθέτουμε τις σταφίδες, τα αβγά, το ψωμί και το κονιάκ κι ανακατεύουμε καλά. Γεμίζουμε τη γαλοπούλα με αυτό το μείγμα, τη ράβουμε ή την κλείνουμε με τις ειδικές μεταλλικές «βελόνες», την τυλίγουμε με το μπέικον και τη βάζουμε στον καυτό φούρνο για 30 λεπτά. Αφαιρούμε το μπέικον και την αφήνουμε να σιγοψηθεί σε πολύ χαμηλό φούρνο, στους 100°C για 22 ώρες. Στη συνέχεια τη βγάζουμε, μαζεύουμε τους χυμούς του ταψιού σε ένα κατσαρολάκι και την ψήνουμε σε δυνατή φωτιά, για άλλα 15 λεπτά. Χτυπάμε λίγο την κρέμα γάλακτος, τη ρίχνουμε στο κατσαρολάκι και την ανακατεύουμε με το ζωμό της γαλοπούλας, το χυμό των 2 πορτοκαλιών, αλάτι και πιπέρι, το κορνφλάουρ (διαλυμένο σε 2 κ.σ. κρύο νερό) και το τριμμένο μοσχοκάρυδο. Την αφήνουμε να πάρει μια βράση και τη βάζουμε σε μια ζεστή σαλτσιέρα για να τη σερβίρουμε μαζί με τη γαλοπούλα.