
Ο καιρός είναι ακόμα κρύος, τα ψάρια πολλά στην αγορά, ιδανική εποχή για μία μυρωδάτη ψαρόσουπα, ένα πιάτο εύκολο, γρήγορο και υγιεινό.
Η κλασική, απλή ελληνική ψαρόσουπα, είναι ανυπέρβλητη. Γίνεται με δυο-τρία είδη ψαριών (συνήθως σκορπίνα, χριστόψαρο, μπακαλιάρο), πατάτα, καρότο, κρεμμύδι και σέλινο, εκλεκτό ελαιόλαδο και στο τέλος λίγο λεμόνι και είναι από τα πιάτα, που εκφράζουν με τον καλύτερο τρόπο τη φιλοσοφία της ελληνικής κουζίνας - εκλεκτή πρώτη ύλη, λιτό μαγείρεμα, καθαρές γεύσεις.
Ένας τρόπος να φτιάξουμε πλούσια ψαρόσουπα χωρίς ν' αδειάσουμε την τσέπη μας σε ακριβά ψάρια είναι να χρησιμοποιήσουμε κεφάλια ψαριών, που πωλούνται πολύ φθηνά (π.χ. ροφού ή πεσκανδρίτσας) ή μικρά βραστόψαρα, που επίσης στοιχίζουν πάμφθηνα, και να προσθέσουμε στο ζωμό τους τα ένα -δύο καλά μας ψάρια. Τα μικρά αυτά πετρόψαρα -καπόνια, γύλοι, χειλούδες, δράκαινες, χάνοι και άλλα- κάνουν νοστιμότατο ζωμό. Μια πρακτική λύση είναι να τα βράσουμε κλεισμένα καλά σε τουλπάνι, ώστε να μη σκορπίσουν τα κόκαλά τους και στο τέλος να στύψουμε εύκολα μέσα από το τουλπάνι τον πολτό τους στη σούπα. Ροφός, σκορπίνα, χριστόψαρο, μπακαλιάρος, πεσκανδρίτσα (ολόκληρη) δίνουν εξαιρετική σούπα. Ο ρόλος του ελαιόλαδου είναι επίσης βασικός, γι' αυτό χρησιμοποιούμε εκλεκτό αλλά όχι με έντονη γεύση, που θα επηρεάσει τη γεύση των ψαριών. Οι ψαρόσουπες των άλλων ευρωπαϊκών ψαρότοπων είναι διαφορετικές, με περισσότερα υλικά και άλλο φτιάξιμο. Έχουν ενδιαφέρουσες, πλούσιες γεύσεις και συνοδεύονται συχνά από φρυγανισμένες φέτες ψωμιού, που μπαίνουν μέσα στο πιάτο ή την περίφημη γαλλική σκορδάτη ρούιγ, που δίνει στο πιάτο άλλη διάσταση. Είναι μια καλή ιδέα για ένα φιλικό κάλεσμα, με ένα και μόνο κεντρικό πιάτο.