υλικά
350 γρ. φιογκάκια ή άλλο ζυμαρικό παρόμοιο, όπως ορεκιέτε
120 γρ. τριμμένη μυζήθρα
2 ματσάκια ρόκα (περ. 250 γρ.)
2 κ.σ. κουκουνάρι
1/2 φλ.τσ. ε.π. ελαιόλαδο
1/2 λεμόνι, το χυμό
1 σκ. σκόρδο
αλάτι, πιπέρι
παρασκευή
Βάζετε άφθονο νερό να βράσει για τα ζυμαρικά. Όταν αρχίσει να κοχλάζει προσθέτετε το αλάτι και τα ζυμαρικά. Στο μεταξύ πλένετε τη ρόκα, κόβετε τα σκληρά κοτσάνια και τη στεγνώνετε. Σ' ένα τηγανάκι καβουρδίζετε για 1' το κουκουνάρι, προσέχοντας να μην καεί. Βάζετε στο μπλέντερ τη ρόκα, το λεμόνι, 4 κ.σ. ελαιόλαδο, το μισό κουκουνάρι, τη μυζήθρα, λίγο αλάτι και πιπέρι και τα πολτοποιείτε. Προσθέτετε ελαιόλαδο για να φέρετε τη σάλτσα στην πυκνότητα που θέλετε. Προσθέτετε το υπόλοιπο κουκουνάρι ολόκληρο και ανακατεύετε. Σ' ένα μεγάλο, αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνετε 4-5 κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρετε το σκόρδο, κομμένο στη μέση. Μόλις ροδίσει, ρίχνετε μέσα τα βρασμένα ζυμαρικά και τα ανακατεύετε στη φωτιά 1'-2'. Αποσύρετε από τη φωτιά και ανακατεύετε στα ζυμαρικά τη σάλτσα της ρόκας και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Τρώγονται ζεστά αλλά και κρύα. Μπορείτε, τέλος, να γαρνίρετε το πιάτο με τραγανό προσούτο (περασμένο στο γκριλ λίγα λεπτά).