Follow us

Τα παντζάρια στην ώρα τους

Τα παντζάρια στην ώρα τους

Η πιο εντυπωσιακή ρίζα, εξαιτίας του κατακόκκινου χρώματος που δίνει ζωντάνια στο τραπέζι και στα φαγητά που συμμετέχει. Το συνηθίζουμε κυρίως βρασμένο με λαδόξυδο, στην πιο απλή μορφή του. Όμως, μπορεί να δώσει και πιο περίπλοκα εδέσματα: σαλάτες σε συνδυασμό με ωμά χόρτα σαν το σπανάκι και τη ρόκα (εκτός από τα νόστιμα δικά του που τρώγονται βρασμένα), με φρούτα σαν το πορτοκάλι, με ξηρούς καρπούς σαν το καρύδι και το καβουρδισμένο σουσάμι. Στην ανατολική Ευρώπη το συνηθίζουν σε σούπες, στη Βόρεια Αφρική (απ' όπου και κατάγεται όπως φαίνεται) συνδυάζεται με μπαχαρικά σαν το κύμινο και το ξερό κόλιαντρο αλλά γίνεται και άλειμμα-ντιπ που τρώγεται με πιτούλες. Μπορούμε να το προσθέσουμε σε σκορδαλιά και να της δώσουμε χρώμα και νοστιμιά. Του πάνε πολύ το σκόρδο, τα μυρωδικά σαν τον μαϊντανό, το φρέσκο κόλιαντρο και τον δυόσμο, το ξύδι. Θα φτιάξετε μ' αυτό νοστιμότατα ντιπ και, βέβαια, θα το συνδυάσετε με τηγανητά ψάρια -και όλα τα τηγανητά- σε σαλάτα ή σκορδαλιά. Αν και οι περισσότεροι το βράζουν, το νοστιμότερο παντζάρι είναι το ψημμένο στο φούρνο. Πρέπει προηγουμένως να πλυθεί καλά και κατόπιν να τυλιχτεί χαλαρά με αλουμινόχαρτο ακαθάριστο. Η φλούδα βγαίνει εύκολα μετά και η ρίζα έχει διατηρήσει μια βαθειά νοστιμιά. Το παντζάρι συνοδεύει τέλεια τον τηγανητό μπακαλιάρο, σε συνδυασμούς με σκόρδο. Περιττό να πούμε ότι τα έτοιμα, βρασμένα παντζάρια που πωλούνται σε αεροστεγή συσκευασία, μπορεί να είναι μια εύκολη λύση, δεν έχουν όμως τη νοστιμιά των φρέσκων.

Updated: 23/03/21
Ημ/νια α' δημοσίευσης: 20/03/14

Επίσης...

Δοκίμασε αυτές τις 3 συνταγές με μανιτάρια

Κρασάτα, στο φούρνο με φέτα ή μέσα σε ζεστή σφολιάτα, τα μανιτάρια είναι πάντα μια καλή ιδέα, ειδικά ως εναλλακτική του κρέατος.

3 συνταγές για υπέροχες αλμυρές κρέπες

Δοκιμάστε αυτές τις τρεις νόστιμες συνταγές.

Περισσότερα από

Φαγητό

3 γευστικές ιδέες για αλμυρές τάρτες

Πιπεριές φλωρίνης, κοτόπουλο αλλά και μανιτάρια με κονιάκ είναι οι πρωταγωνιστές των τριών συνταγών που θα βρεις εντός.

3 συνταγές για νόστιμες αλμυρές πίτες

Δείτε τις προτάσεις μας για τρεις πίτες που έχουν ως πρωταγωνιστή αντίστοιχα το κρεμμύδι, το πράσο με τον κιμά και το σουτζούκι.

Τάρτα-quiche με Πουρέ Πατάτας με Μανιτάρια και γεύση Τρούφας ΓΙΩΤΗΣ, μανιτάρια και γραβιέρα

Ο καιρός ανοίγει, τα σπίτια μας και η διάθεσή μας το ίδιο, η καθημερινότητά μας διψά για ανανέωση. Οι γευστικές απολαύσεις παίζουν κι εδώ έναν πολύ σημαντικό ρόλο!

Ανοιξιάτικες πίτες

Οι πίτες είναι κορυφαίο ελληνικό γαστρονομικό brand, έρωτας διαχρονικός και, πιο πεζά, ο πιο ωραίος τρόπος για να ταΐσεις πολύ κόσμο και να περισσέψει για κολατσιό, για το γραφείο, το σχολείο και τα συναφή.