Υλικά
υλικά
4 μεγάλα παντζάρια
2/3 από κεσεδάκι γιαούρτι στραγγιστό
6 σκ. σκόρδο ακαθάριστες
1 κ.γ. κοφτό κύμινο σε σπόρους
1 κ.γ. κόλιαντρο σε σπόρους
1/2 λεμόνι, το χυμό
2 κ.σ. φυστίκι Αιγίνης ψίχα
4 κ.σ. ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι
παρασκευή
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200ο.
Πλένουμε καλά τα παντζάρια, τα λαδώνουμε ελαφρά και τα τυλίγουμε ένα ένα σε αλουμινόχαρτο (αν είναι μικρότερα τα τυλίγουμε δυο δυο).
Τα ψήνουμε μέχρι να μαλακώσουν και να τρυπιούνται εύκολα με το μαχαίρι (περ.
1 ώρα).
Τυλίγουμε σε αλουμινόχαρτο τις σκελίδες του σκόρδου και τις βάζουμε στο φούρνο τα τελευταία 15'.
Αφήνουμε τα παντζάρια να μισοκρυώσουν και αφαιρούμε τη φλούδα τους.
Λαδώνουμε ελάχιστα ένα μικρό τηγανάκι και σωτάρουμε τους σπόρους του κίμινου και του κόλιαντρου μέχρι να μυρίσουν.
Τους βάζουμε κατόπιν στο μούλτι και τους τρίβουμε σε σκόνη.
Κόβουμε τα παντζάρια σε μικρά κομμάτια και τα βάζουμε στο μπλέντερ ή στο μούλτι μαζί με τα μπαχαρικά, το λεμόνι, τη σάρκα από τα ψημένα σκόρδα, το γιαούρτι, αλάτι και πιπέρι.
Τα πολτοποιούμε στο μπλέντερ πατώντας 3-4 φορές, ώστε να γίνουν ένας πολτός με πολύ μικρά κομματάκια μέσα.
Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε τη γεύση όπως μας αρέσει (π.χ.
προσθέτουμε περισσότερο λεμόνι).
Βάζουμε το ντιπ σε μεγάλο μπολ και περιχύνουμε την επιφάνεια με 2 κ.σ καλό ελαιόλαδο.
Χοντροκόβουμε το φυστίκι και το ρίχνουμε από πάνω.