Υλικά
υλικά
6 μέτρια παντζάρια ωμά
1 1/2 φλ.τσ. μικρά λευκά φασολάκια βρασμένα*
5 σκ. σκόρδο
1/2 φλ.τσ. καρυδόψιχα
2 κ.σ. ταχίνι
2 λεμόνια, το χυμό
1 κ.γ. σπόρους κύμινου
1/2 κ.γ. πιπέρι καγιέν ή καυτερή πάπρικα (προαιρετικά)
ε.π. ελαιόλαδο
αλάτι
παρασκευή
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200ο και πλένουμε καλά τα παντζάρια χωρίς να τα καθαρίσουμε εξωτερικά.
Τα λαδώνουμε, τα αλατίζουμε και τα κλείνουμε χαλαρά σε ένα μεγάλο αλουμινόχαρτο μαζί με τα 3 από τα σκόρδα ακαθάριστα.
Τα ψήνουμε μέχρι να μαλακώσουν και να τρυπιούνται με το μαχαίρι (προσοχή, τα σκόρδα θα ψηθούν νωρίτερα).
Τα αφήνουμε να κρυώσουν αρκετά, τα ξεφλουδίζουμε και τα κόβουμε σε κομμάτια.
Ψήνουμε για 5'-6' τα καρύδια στο φούρνο μέχρι να μυρίσουν.
Καβουρδίζουμε σε τηγανάκι τους σπόρους του κύμινου για 1' μέχρι να βγάλει τη μυρωδιά του.
Βάζουμε καρύδια και κύμινο στο μπλέντερ και χτυπάμε μέχρι να γίνει το καρύδι σαν ψίχουλο.
Προσθέτουμε τα φασόλια, 3 κ.σ ελαιόλαδο και 2 κ.σ νερό και χτυπάμε να γίνει μια πηχτή κρέμα.
Προσθέτουμε τα παντζάρια, την ψίχα από τα ψημένα σκόρδα και τις ωμές σκελίδες σκόρδου λυωμένες, το λεμόνι, αλάτι, το κόκκινο πιπέρι και χτυπάμε να πάρει την υφή ντιπ που μας ικανοποιεί.
Μπορεί να προστεθεί λίγο ελαιόλαδο και αν είναι πολύ πηχτό και 1 κ.σ νερό.
Σερβίρουμε σε μπολ πασπαλισμένο με λίγο ελαιόλαδο και γαρνιρισμένο με τριμμένο καρύδι.
Είναι προτιμότερο να μείνει 1-2 ώρες στο ψυγείο πριν το σερβίρισμα. * αντί για φασόλια μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ρεβίθια, όπως στο κλασικό χούμους.