Follow us

Κεφτεδάκια και γιουβαρλάκια με άποψη

Κεφτεδάκια και γιουβαρλάκια με άποψη

Κεφτεδάκια, γιουβαρλάκια (και σουτζουκάκια), αγαπημένα σπιτικά φαγητά σε ολόκληρη την Ελλάδα αλλά και στα Βαλκάνια. Εύκολα και οικονομικά φαγητά όλα τους, παρουσιάζουν διαφορές ως προς την αυστηρότητα της συνταγής. Aς πούμε, τα σουτζουκάκια θέλουν οπωσδήποτε το κύμινο και το σκορδάκι τους και την ντοματένια σαλτσούλα τους ενώ τα κεφτεδάκια και τα γιουβαρλάκια είναι πιο ελαστικά: από μοσχαρίσιο ή χοιρινό κιμά και πιο σπάνια από αρνίσιο τα κεφτεδάκια, με την κλασική συνταγή να τον θέλει μισό –μισό, αρωματίζονται με μαϊντανό ή δυόσμο και περιέχουν κρεμμύδι και κάποιες φορές σκόρδο. Απαραίτητα στους κεφτέδες τα αβγά (για να σφίξουν) και λίγο μπαγιάτικο ψωμί (για να αφρατέψουν) ενώ στα γιουρβαλάκια το ρύζι παίζει τον ενοποιητικό και αυξητικό ρόλο. Από εκεί και πέρα, όμως, τα πάντα είναι ανοιχτά. Όσπρια, ρύζι, δημητριακά, λαχανικά, λεμόνι, ντομάτα, χόρτα, όλα μπορούν να συνυπάρξουν με τους κεφτέδες και να δημιουργήσουν ένα χορταστικό και νόστιμο κύριο πιάτο, ενώ τα γιουρβαλάκια, τόσο στη λεμονάτη εκδοχή τους όσο και στην πιο μεγαλειώδη με αβγολέμονο, αλλά και στην πιο σπάνια εκδοχή με ντομάτα, είναι από τα πιο αγαπημένα πιάτα της ελληνικής κουζινικής παράδοσης.

Επίσης...

Τάρτα-quiche με Πουρέ Πατάτας με Μανιτάρια και γεύση Τρούφας ΓΙΩΤΗΣ, μανιτάρια και γραβιέρα

Ο καιρός ανοίγει, τα σπίτια μας και η διάθεσή μας το ίδιο, η καθημερινότητά μας διψά για ανανέωση. Οι γευστικές απολαύσεις παίζουν κι εδώ έναν πολύ σημαντικό ρόλο!

Περισσότερα από

Φαγητό

Ανοιξιάτικες πίτες

Οι πίτες είναι κορυφαίο ελληνικό γαστρονομικό brand, έρωτας διαχρονικός και, πιο πεζά, ο πιο ωραίος τρόπος για να ταΐσεις πολύ κόσμο και να περισσέψει για κολατσιό, για το γραφείο, το σχολείο και τα συναφή.

20 συνταγές για το νηστίσιμο τραπέζι

Το πιο "προβλέψιμο" τραπέζι του χρόνου είναι σίγουρα αυτό της Καθαράς Δευτέρας. Βαρεθήκατε; Υπάρχουν ένα σωρό τρόποι να μαγειρέψουμε τα σαρακοστιανά μας, χωρίς να ξεφύγουμε από το κλίμα…