Follow us

Μανιτάρια, το “κρέας των χορτοφάγων”

Μανιτάρια, το “κρέας των χορτοφάγων”

Αν και τα μανιτάρια κατατάσσονται συχνά στην ίδια κατηγορία με τα λαχανικά, στην πραγματικότητα είναι κάτι εντελώς διαφορετικό: είναι μύκητες, ένα είδος καρπού χωρίς χλωροφύλλη και άνθη, που αναπτύσσεται σε σκιερό και υγρό περιβάλλον, επάνω σε κάποια θρεπτική βάση, όπως είναι το ξύλο (κορμοί δένδρων), φυτόχωμα, κλπ.
Χωρίς καμία αμφιβολία, πρόκειται για μια εξαιρετική τροφή. Περιέχουν αμελητέες ποσότητες λίπους, σακχάρων και νατρίου (αλάτι), αλλά σημαντικές ποσότητες φυτικών ινών και έχουν σχεδόν την ίδια ποιότητα πρωτεϊνών με το κρέας (υψηλής βιολογικής αξίας), χωρίς να έχουν τα λιπαρά και τη χοληστερόλη του. Για πολλά χρόνια, όταν η απειλή της πείνας ήταν παρούσα και η συλλογή τροφής από τα δάση και τα λιβάδια έσωζε καταστάσεις, χαρακτηρίζονταν ως “το κρέας του φτωχού" και σήμερα είναι για πολλούς χορτoφάγους μια σταθερά του διαιτολογίου τους (όπως η σόγια στην Ασία), ενώ είναι η τέλεια πρόταση για όσους θέλουν να χάσουν βάρος (περιέχουν ελάχιστες θερμίδες -13 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια). Σε κουζινικό επίπεδο, τα μανιτάρια ταιριάζουν με τα πάντα, ενώ αν συνδυαστούν με φασόλια, όσπρια, καρύδια, ρύζι και δημητριακά (π.χ. ζυμαρικά ή στάρι ή κριθάρι) μαζί με μικρές ποσότητες γαλακτοκομικών ή αβγών, διασφαλίζουν μια απολύτως επαρκή διατροφή για όσους επιθυμούν να διαγράψουν το κρέας και το ψάρι από το πιάτο τους. Οι συνταγές που σας προτείνουμε κινούνται στη vegetarian λογική, όμως στο αρχείο των συνταγών μας θα βρείτε και πολλές συνταγές με μανιτάρια σε συνδυασμό με όλο το φάσμα των πρώτων υλών.

Updated: 12/04/21
Ημ/νια α' δημοσίευσης: 10/11/17

Επίσης...

Τάρτα-quiche με Πουρέ Πατάτας με Μανιτάρια και γεύση Τρούφας ΓΙΩΤΗΣ, μανιτάρια και γραβιέρα

Ο καιρός ανοίγει, τα σπίτια μας και η διάθεσή μας το ίδιο, η καθημερινότητά μας διψά για ανανέωση. Οι γευστικές απολαύσεις παίζουν κι εδώ έναν πολύ σημαντικό ρόλο!

Περισσότερα από

Φαγητό

Ανοιξιάτικες πίτες

Οι πίτες είναι κορυφαίο ελληνικό γαστρονομικό brand, έρωτας διαχρονικός και, πιο πεζά, ο πιο ωραίος τρόπος για να ταΐσεις πολύ κόσμο και να περισσέψει για κολατσιό, για το γραφείο, το σχολείο και τα συναφή.

20 συνταγές για το νηστίσιμο τραπέζι

Το πιο "προβλέψιμο" τραπέζι του χρόνου είναι σίγουρα αυτό της Καθαράς Δευτέρας. Βαρεθήκατε; Υπάρχουν ένα σωρό τρόποι να μαγειρέψουμε τα σαρακοστιανά μας, χωρίς να ξεφύγουμε από το κλίμα…