Υλικά
8 μεγάλα καλαμάρια γύρω στο 1,5 κ.
500 γρ. σπανάκι
200 γρ. φέτα
1 φλ. τσ. ούζο
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
⅓ φλ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
⅓ φλ. άνηθο ψιλοκομμένο
1 πρέζα ξερό θυμάρι
1 κ.σ. καυτερή μουστάρδα
ε.π. ελαιόλαδο
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε και πλένουμε τα καλαμάρια χωρίς να τρυπήσουμε τη σακούλα, τη χωρίζουμε από το κεφάλι και αφήνουμε τα καλαμάρια στο σουρωτήρι να στραγγίσουν πολύ καλά. Καθαρίζουμε και πλένουμε το σπανάκι και το αχνίζουμε σε κατσαρόλα χωρίς καθόλου πρόσθετο νερό εκτός από αυτό που έχει κρατήσει από το πλύσιμο. Μόλις πιει τα υγρά του, προσθέτουμε ⅓ φλ. ελαιόλαδο και το σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά για 5 λεπτά. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 7 λεπτά. Ανεβάζουμε τη φωτιά, ρίχνουμε το μισό ούζο και μόλις εξατμιστεί, σβήνουμε την εστία. Προσθέτουμε τον άνηθο και τον μαϊντανό, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά. Προσθέτουμε τη φέτα χοντροθρυμματισμένη με το πιρούνι, τη μουστάρδα, το θυμάρι και αλατοπίπερο. Τοποθετούμε τα γεμισμένα καλαμάρια σε ταψί μαζί με τα κεφάλια τους. Ανακατεύουμε σε μπολ 1 φλ. νερό, τη μουστάρδα, το θυμάρι, ½ φλ. ελαιόλαδο, το υπόλοιπο ούζο, αλάτι και πιπέρι και περιχύνουμε τα καλαμάρια. Βάζουμε το ταψί πάνω σε σχάρα στην κάτω θέση και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για περίπου 30 -35 λεπτά.
A. T