Υλικά
1 κ. πράσα
1 ματσάκι σέλινο χοντροκομμένο
1 φλ. χυμός ντομάτας + 1 κ.γ. πελτές ντομάτας
1 φλ. ελαιόλαδο
Αλάτι, κόκκινο πιπέρι
Για τους κεφτέδες
½ κ. κιμά μοσχαρίσιο
½ κ. κιμά πρόβειο ή χοιρινό
1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
2 ξερά κρεμμύδια
3 αβγά
1 σφηνάκι τραχανά ξινό
1 πρέζα ρίγανη
Αλάτι, κόκκινο πιπέρι
Εκτέλεση
Ετοιμάζουμε τους κεφτέδες: δουλεύουμε στο μπλέντερ τα κρεμμύδια, τον μαϊντανό και τα αβγά. Βάζουμε σε μεγάλο μπολ τα δύο είδη κιμά και το μείγμα κρεμμύδια -μαϊντανό -αβγά και ζυμώνουμε να ανακατευτούν. Προσθέτουμε τον τραχανά, 1 κ.γ. κόκκινο πιπέρι, 1 κ.γ. ρίγανη και αλάτι. Ζυμώνουμε καλά να ομοιογενοποιηθούν τα υλικά και πλάθουμε κεφτέδες στο μέγεθος μίας χούφτας. Τους αλευρώνουμε και τους αφήνουμε στην άκρη.
Ετοιμάζουμε τα πράσα: τα πλένουμε καλά και τα κόβουμε σε χοντρές ροδέλες. Βάζουμε σε κατσαρόλα τα πράσα, το σέλινο, το ελαιόλαδο, την ντομάτα και 1 κ.γ. κόκκινο πιπέρι και αφήνουμε να βράσουν 30 λεπτά. Τοποθετούμε τους κεφτέδες τον έναν δίπλα στον άλλο, πάνω στα πράσα που βράζουν. Κλείνουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει για 45 περίπου λεπτά μέχρι να μείνει με το λάδι του.
*H συνταγή είναι από την παραδοσιακή ταβέρνα του ξενώνα "Γαλαξίας" στο Μέτσοβο.