Υλικά
2 κ. φρέσκα βερίκοκα
2 κ. ζάχαρη
1 λουβί τόνγκα τριμμένο
Χυμός από ένα μεγάλο λεμόνι
Εκτέλεση
Ξεκινάμε από την προηγούμενη νύχτα: πλένουμε τα βερίκοκα, τα χωρίζουμε στη μέση και βγάζουμε τα κουκούτσια. Αλείφουμε ελαφρά με ελαιόλαδο τον πάτο μια μεγάλης πλατιάς χαμηλής κατσαρόλας. Αραδιάζουμε τα βερίκοκα σε μονές στρώσεις, πασπαλίζουμε με ζάχαρη και ραντίζουμε με λεμόνι. Συνεχίζουμε έτσι μέχρι να τελειώσουν όλα τα υλικά. Σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και αφήνουμε να μαριναρισθούν τα φρούτα όλη νύχτα.
Την επομένη ημέρα βάζουμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί τελείως η ζάχαρη –θα χρειασθούν περίπου 20 λεπτά. Ανεβάζουμε τη θερμοκρασία της εστίας στο μάξιμουμ, ρίχνουμε την τόνγκα, ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε άλλα 10 –20 λεπτά ανακατεύοντας συνεχώς να μην κολλήσει. Ρίχνουμε μια σταγόνα στο πιατάκι που έχουμε στο ψυγείο. Αφήνουμε 2 –3 δευτερόλεπτά και πιέζουμε με το δάχτυλο. Αν έχει κάνει μια λεπτή κρούστα και κρατάει το σχήμα της στην πίεση η μαρμελάδα είναι έτοιμη. Αλλιώς συνεχίζουμε το βράσιμο άλλο 5 –6 λεπτά και ξανακάνουμε το τεστ (έχουμε ξαναβάλει το πιατάκι στο ψυγείο). Αν το γλυκό έχει πολύ αφρό, μπορούμε να ρίξουμε μέσα μισό κουταλάκι του γλυκού βούτυρο. Παραδόξως, διαλύει τον αφρό. Μεταφέρουμε την καυτή μαρμελάδα σε αποστειρωμένα βαζάκια.
Πώς αποστειρώνουμε τα βαζάκια: πλένουμε καλά τα βαζάκια (με βιδωτό μεταλλικό καπάκι) και τα αφήνουμε να στεγνώσουν σε χαμηλό φούρνο (100ο C) ή τα αναποδογυρίζουμε σε λινή πετσέτα αποφεύγοντας το σκούπισμα (τα καπάκια χωριστά). Διαφορετικά, τα σκεπάζουμε με νερό σε κατσαρόλα και τα βάζουμε να βράσουν για 10' -τα καπάκια χωριστά. Τα βγάζουμε με καθαρή τσιμπίδα και τα ακουμπάμε σε λινή πετσέτα να στεγνώσουν. Τα γεμίζουμε με την καυτή μαρμελάδα, τα κλείνουμε καλά, τα αναποδογυρίζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν τελείως πριν τα αποθηκεύσουμε.
Α.Τ.